Voor de kinderen van groep 7 en 8 is 17 april altijd een bijzondere dag. Het is de dag waarop Hannie Schaft werd doodgeschoten.

Juf Ilka is zeven jaar geleden door mensen van Monumenten Spreken gevraagd om de plaquette van Hannie Schaft te adopteren. Daar heeft zij toen ja tegen gezegd. Dat houdt onder meer in dat elk jaar op 17 april de plaquette wordt schoongemaakt door de leerlingen van groep 7 en 8 en dat zij daarna een bloemstuk leggen.

Voor het zover was kregen zij dit jaar van burgemeester Marvin Polak en Pim Beudeker (4-mei comitΓ©) verhalen te horen en een korte documentaire te zien over Hannie Schaft. 

De burgemeester had een waargebeurd verhaal over een jongetje dat acht jaar was toen de oorlog uitbrak. Uiteindelijk werd deze jongen ondergebracht bij een ander gezin, hij was van joodse afkomst. Daardoor heeft hij de oorlog overleefd. Op de vraag van de kinderen waar dit verhaal vandaan kwam gaf de burgemeester aan dat het een oom van hem was, die nu nog leeft.

Pim Beudeker

Na het filmpje over Hannie Schaft gaf Pim kort uitleg over de begrippen fascisme en holocaust. Nadat de laatste vragen waren beantwoord gaf Marvin Polak de complimenten aan de leerlingen voor de ademloze stilte en aandacht die zij hadden getoond.

Het werd tijd om de fiets te pakken en de gehele groep fietste naar het Hannie Schaftplein, emmer met schoonmaakspullen mee. Die emmer had er overigens voor gezorgd dat de jas van juf Ilka aan de achterkant ook een schoonmaakbeurt had gekregen.

Pim Beudeker

Nu restte nog het schoonmaken en vervolgens het heel plechtig leggen van een bloemstuk.

Pim Beudeker
Pim Beudeker
Pim Beudeker

Liever luisteren?

Door: Pim Beudeker