Einde TikTok-fame Hamming door kabinetsadvies?

Het Nederlandse kabinet heeft besloten om rijksambtenaren per direct af te raden om apps zoals TikTok te gebruiken op hun werktelefoon. Deze maatregel is genomen na een advies van de AIVD en na een oproep van een meerderheid in de Tweede Kamer. Het lijkt erop dat de omstreden TikTok carrière van Burgemeester Hamming toch ten einde gaat komen.

Het advies stelt dat er een verhoogd risico op spionage bestaat voor alle apps die beheerd worden door landen met een offensief cyberprogramma gericht tegen Nederland en Nederlandse belangen, zoals Rusland, China, Noord-Korea en Iran.

Een motie van Hanneke Veurink (ChristenUnie) en Marianne de Boer (DZ) waarin de burgemeester werd gevraagd om te stoppen met TikTok, werd eerder afgewezen. Het overtuigde Hamming niet: “het staat op een aparte telefoon die niet verbonden is met gemeentelijke lijnen”. Wat dat betekende bleef enigszins duister maar in de praktijk komt het er op neer dat TikTok op de telefoon van de woordvoerder van de burgemeester staat (hoezo: ‘niet verbonden met gemeentelijke lijnen’). Vier dagen geleden plaatste Hamming (of zijn woordvoerder) nog een TikTok met leerlingen van de middelbare school Pascal Zuid. 

Voor wie niet weet wat TikTok is: het gaat om een verslavende app die de privacyregels niet te nauw neemt en in Chinese handen is. Censuur is er niet vreemd en het algoritme (het besturingssysteem) wordt ‘ziek’, ‘paard van Troje’, ‘machtig’ en meer genoemd. Je kan filmpjes plaatsen en bekijken, maar de app bepaalt wat jij voorgeschoteld krijgt. 

Benieuwd? Bekijk hier Hamming op TikTok (nu het nog kan).

Deel dit artikel:

8 reacties

 • l. Boonstra

  Even voor het goede maar een burgemeester is GEEN Rijksambtenaar. Hij/zij is in dienst van een gemeente.

  • De Orkaan

   Hamming is ook geen gemeenteambtenaar. Hij is ‘politiek gezagsdrager‘ en dat is een aparte categorie. De telefoon waarop TikTok staat is wel van een gemeenteambtenaar. Dus die hoeft zich daar niks van aan te trekken. Maar of dat gezien de motivatie van het aankondigde verbod verstandig is, is de vraag.

 • Rik Romijn

  Ik begrijp sowieso niet wat een rijks/gemeenteambtenaar met tiktok moet. Ik bedoel ga aan het werk en doe wat nuttigs ipv op zo’n nutteloze app zitten niksen.

  • Joop Soze

   Nou ja we moeten ook rekening houden met ijdele functionarissen die graag in het middelpunt van de belangstelling staan.

  • Suzanne Serton

   De politie wint in ieder geval behoorlijk wat sympathie onder de bevolking door haar Tiktok-filmpjes. Ook de politiek kan de burger goed bereiken op het platform. Wat ik mis in het advies van het AIVD zijn de details. Het waarom is mij wat te vaag.

   • Joop Soze

    Het spijt mij om te zeggen maar wat een domme reactie.
    Wat mij betreft zou de AIVD een indringend gesprek met Hamming moeten hebben.
    Om er EINDELIJK eens mee te stoppen.
    En behalve de China spionage en ondermijnings issues waar het chinese staatsbedrijf tiktok zich overduidelijk schuldig aan maakt. NB tiktok is verboden in China zelf!! Hamming kan beter zijn energie inzetten omde jeugd aan te moedigen eens een boek te lezen.
    Dat is beter voor de hersenontwikkeling.

  • l. Boonstra

   Jij huist hier bij de Orkaan maar dat doet de doelgroep van TikTok dus niet. En wil je ook die groep bereiken dan is een account bij die club dus wel verstandig van Hamming. En zolang je op dat apparaat geen geheime informatie inleest is er weinig loos.
   En nee ik heb het niet en ook geen twitter dus ben ik ook afhankelijk van de storm.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *