Het was een burgemeesterswoning, een viswinkel, een antiekzaak… maar de laatste jaren vooral een bouwval: de rotte kies op de hoek van de Zaanweg en de Edisonstraat.

Maar niet lang meer, deze week zijn de sloopwerkzaamheden begonnen, en nog dit jaar moet er in Zaanse stijl een nieuwe woning verrijzen.

De slopers (en bouwers) van ITN bv uit Amsterdam gaan omzichtig te werk. Vanwege de monumentale status en de aanwezigheid van zeer oud materiaal dat bewaard moet blijven, mag er alleen met klein gereedschap gewerkt worden.

Ook moet er door archeologen gezocht worden naar gebruiksvoorwerpen en ander historisch materiaal. Tijdens de sloop deze week waren ze ook al op zoek maar behalve “een paar muntjes” hadden ze niks gevonden.

edisonstraat zaanweg wormerveer 1

Tot voor kort zag het pad er zo uit:

zaanweg edison oud

Op een foto uit 1970 uit is de achterkant van de voormalige viswinkel te zien:

“Hoek Zaanweg 44, het pand is een voormalige Burgemeesterswoning, daarna was er jarenlang de vishandel/winkel van Jan Kee in gevestigd, later nam zijn zoon Frans Kee de zaak over, in latere jaren was in de viswinkel een hoekje ingericht met antiek- en curiosa. Na het overlijden van Frans Kee, is de vishandel/winkel opgeheven en werd het een Antiekzaak, geleid door mevrouw Kee, de vrouw van Frans Kee. Het pand van Visboer Jan Kee, op het bord staat Volop Verse Vis Voor Fijnproevers (gemeentearchief).

zaanweg edison 1970

En in 1960 zo, geheel links het huis van schilder De Ruiter (nu verdwenen), daarnaast visboer Jan Kee (het huis dat nu gesloopt wordt) en rechts melkboer De Best (foto gemeentearchief).

zaanweg edison 1960

In 1900 was dit de aanblik, het tweede huis van rechts was vishandel Frans Kee (het sloophuis), het rechtse huis was de melksalon/winkel van De Best. De huizen links zijn gesloopt voor doorbraak naar de Edisonstraat. De melksalon stond bekend onder “huizing 330”. (gemeentearchief Zaanstad)

zaanweg edison 1900