Erik Rongen: Alleen hondenpoep is vies

Onze hond loopt aan de riem en als ze poept ruimen wij het braaf op. Zo’n beetje alle hondenbezitters doen dat, gewoon omdat het zo hoort.

Anders is t als ik buiten in onze tuin kijk. Ik zie dan de ene na de andere kat vrolijk zitten kakken. En dan komt niemand ‘t opruimen. Dat hoeft blijkbaar niet, want alleen hondenpoep is vies. Van de week was er ineens veel ophef over katten, dat ze miljoenen, ook zeldzame vogels vermoorden en daarmee enorm leed veroorzaken.

En toen begon ik het te snappen, het is het instinct. Het instinct bepaalt dat ze niet binnen kunnen blijven, moeten gaan roven en niet zindelijk op een bak kunnen poepen. Het is het instinct van de kattenbezitters, van hun baasjes. Zij zijn het die een huisdier aanschaffen om het vervolgens onbekommerd naar buiten te laten gaan, zonder er écht mee bezig te zijn wat er verder gebeurt.

Of ik tegen katten ben? Niet meteen, maar net zo goed als ik vind dat je bij ‘n open brug je auto uitzet en langzaam rijdt bij spelende kinderen, vind ik dat niemand last hoeft te hebben van je huisdier. Kat of niet.

Katten binnen of anders aan de riem? Het zal even wennen worden, voor de baasjes.

Deel dit artikel:

6 reacties

 • Bert Versteeg

  Uit het verhaal blijkt dan meneer van Dongen niets met katten heeft, dat is zijn goed recht en hij doet zich voor als een nette hondenbezitter die netjes de stront opruimt en de hond aan de lijn houd maar er zijn genoeg hondenbezitters die dit niet doen.
  Ook honden en hun baasjes zorgen voor genoeg overlast, zeker als ze worden uitgelaten,denk alleen maar aan geluidsoverlast, honden blaffen, komen ze andere honden tegen gaan ze snuffelen of vechten en dan gaan de baasjes schreeuwen tegen hun dier. Als ik over straat loop ben ik er niet van gedient dat ik wordt besnuffelt door een hond of dat het beest tegen me aanspringt.
  Honden moeten kort aangelijnd zijn maar veel mensen hebben zo`n oprolbare lijn van zeker 10 meter lang.
  Zo heeft elk dier zijn plus- en minpunten.
  Katten vangen vogeltjes, muizen etc, dat is hun instinct maar of er miljoenen worden gevangen zoals van Dongen beweert betwijfel ik.
  En over enorm leed gesproken: hoeveel mensen zijn er niet gebeten door honden en hebben daarbij ernstig letsel opgelopen of erger? Hoeveel andere honden,katten, schapen en andere dieren zijn er niet ernstig gewond geraakt of doodgebeten door een aanval van een andere hond?
  Kortom , de overlast van honden is veel erger dan de overlast van katten en dat ze in je tuin schijten is ook het aard van het beestje en mensen zitten met hun handen in de grond, bemesten hun bomen en struiken dus vuile handen krijgen ze even goed wel. Grijpen ze toevallig in de kattenstront dan is er altijd nog water en zeep.

 • Siem van Westen

  Ach, ja . Laten we deze discussie nu eens oeverlooslang gaan starten.
  Ik lees nergens iets over auto’s die niet alleen insecten, vogels, en andere dieren bezeren, verminken of zelfs doden.
  Maar dat ook bij mensen doen!?
  Of treinen?
  Boeren met tractoren?
  Jagers?

 • Kees van Buren

  Ach hr Rongen, in Uw trieste huilverhaal vergeet U – in al Uw emotie-de paardendrollen, die ook nooit opgeruimd worden.

  • Ben Jansen

   Om van vogelpoep maar niet te spreken. Dat vind ik een groter probleem dan de stront van katten, honden en paarden bij elkaar, overal vind je het.

 • hans van loo

  Ik heb trouwens nog nooit kattenpoep op het trottoir ontdekt dan wel een kat op de stoep zien zitten poepen.Dat doen katten namelijk niet.
  En dat vrijwel een iedere hondenbezitter de hondenpoep van zijn lieverdje ook opruimt is wel erg rooskleurig gesteld.

 • A.J.Gigengack-Kan

  Ik heb een hond en katten. Het is appelen met peren vergelijken. De poep van mijn hond ruim ik op. Mijn katten komen buiten en poepen vaak in eigen tuin, maar vast ook bij de buren. Het mooie van katten is dat ze een kuiltje graven en de bruine boodschap weer netjes toedekken. Laten we alsjeblieft normaal blijven doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *