Tijdens het Monet Art Festival laten kunstenaars en bezoekers zich inspireren door de Zaanstreek, net zoals Claude Monet dat in 1871 deed.

Filmtheater De Fabriek komt op 6 juli met een speciaal Monetprogramma in samenwerking met het Zaans Museum. Hierin is een exclusieve preview te zien van de – door de Zaanse Monet geïnspireerde – film Vandaag blijf ik thuis van kunstenaar Marisca Voskamp-van Noord.

Betoverd door de Zaanstreek

Geïnspireerd op het schilderij De Voorzaan en de Westerhem uit de collectie van het Zaans Museum kijkt kunstenaar Marisca Voskamp-van Noord voor haar poëtische film Vandaag blijf ik thuis heel goed naar het Zaanse landschap. De typische houten huizen en windmolens die Monet in 1871 vastlegde, ‘vouwt’ ze daarbij weg zoals ze ook bij een printje van het schilderij deed. Het levert een film op met eenzelfde betovering voor het Zaanse landschap maar met een veel intiemer karakter.

Tijdens de filmvertoning op 6 juli om 21:00 uur interviewt Martijn Couwenhoven Marisca Voskamp-van Noord en Martine Verstraete (hoofd museale zaken Zaans Museum) over de betovering van Monet door de Zaanstreek. Aansluitend worden fragmenten van de film vertoond. Het Zaans Museum wil iedereen de betovering van de Zaanstreek laten ervaren. Tijdens de Zomer van Monet in 2021 is het werk van Marisca Voskamp-van Noord te zien in het Zaans Museum. Haar film Vandaag blijf ik thuis gaat vermoedelijk nog dit najaar (2019) in première.

Marisca Voskamp-van Noord

Zomersalon

De nieuwe directeur van Artzaanstad Marc Aijtink zal diezelfde middag de Zomersalon openen om 16:00 uur in Café Fabriek en tijdens de Monetavond zijn keuzefilm introduceren: The Salt of the Earth. Een documentaire over de Braziliaanse fotograaf Sebastião Salgado die net als Monet gefascineerd is door het licht, weersomstandigheden en hét moment. Tevens is er voor de avond de mogelijkheid aan te schuiven bij het impressionistendiner (start 18:00 uur, beperkte plaatsen) tegen voordelig tarief.