Extra raad over brugdrama

De gemeenteraad van Zaanstad gaat apart vergaderen over het ongeluk bij de Bernhardbrug, het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid, de reactie daarop van de gemeente en de veiligheidsscan van Zaanstad.

De Onderzoeksraad was van oordeel dat de maatregelen van Zaanstad na het dodelijke ongeluk bij de Den Uylbrug te traag zijn uitgevoerd en dat brugbediening op afstand grote risico’s inhoudt. Bij het ongeluk bij de Bernhardbrug zijn ook fouten door het personeel gemaakt. 

Tijdens het Zaanstad Beraad werd duidelijk dat voldoende raadsleden achter het voorstel voor een extra raaf stonden. Burgemeester Hamming zegde zo’n bijeenkomst toe maar stelde ook dat een deel van de stukken pas donderdag door B&W wordt besproken (zie reacties voor aanvulling).

Tijdens het Beraad van gisteravond werd wethouder Slegers verweten dat  Zaanstad de conclusies wilde afzwakken. Dat zou ook blijken uit de reacties van Zaanstad op het concept-rapport.

Volgens Slegers waren zijn woorden onvolledig in de media gekomen. Over het concept-rapport was het lastig praten omdat alleen de reacties daarop openbaar waren. Zaanstad had op zo’n 60 onderdelen bezwaren.

Na uitkomen van het rapport heeft Zaanstad meteen personeel op bruggen ingezet.

Wanneer de raadsvergadering wordt gehouden is nog niet bekend,

Deel dit artikel:

5 reacties

 • Winnie de Wit

  Zou een extra raaf helpen?

 • Rob Clijnk

  De reactie van Slegers op het 2e rapport van de OVV is een blauwdruk van hoe de gemeente echt kijkt tegen de risico’s van het bruggebruik. Niet de door Zaanstad ingerichte systemen en protocollen maar de bedienaar en de gebruiker zijn het probleem. Wij voldoen aan de norm ofwel aan de minimumeis.
  “We omarmen het rapport”
  Wat goed voelt maar al snel suggereert dat men na het omarmen er wat anders van vindt. Dat bleek dan ook in het NOS journaal op de dag van publicatie toen Slegers gewoon verklaarde dat hij de concrete verwijten van de OVV aan het adres van de gemeente niet onderschreef.
  Punt is dat dit verwijt 1 van de 2 hoofdconclusies betrof en Slegers dus gewoon meldde dat Zaanstad voor de vijfde keer in 11 jaar een kritisch rapport over de rol van de gemeente mbt de bruggen naast zich neerlegt.
  #aftreden

 • Rienk Spiekstra

  In de tekst staat dat het college donderdag over het rapport vergadert. Maar Hamming zei iets anders. Het college vergadert standaard op dinsdag. Dan bespreekt het op 17 september de reactie van het college op 4 rapporten: twee van Zaanse burgers, het rapport van de Onderzoeksraad en de Zaanse scan van alle bruggen. Die procedure is in april door de raad aangegeven. De raad wilde alleen over alle rapporten gezamenlijk spreken en niet over wat toen al ter tafel lag. Die zelfde dag of op woensdag zal de reactie van het college naar de raad worden verzonden. Dat bevat ook een plan van aanpak (waar de raad overigens al geld voor heeft uitgetrokken). Het is dan ook openbaar. Op donderdag de 19e voorafgaand aan de gemeenteraadsvergadering zal er een technische presentatie zijn van de rapporten en de collegereactie.De raad kan dan technische vragen stellen aan deskundigen en opstellers van de rapporten en collegereactie. Dan zal de raad naar verwachting afspreken een extra raadsvergadering te houden om met het college over de rapporten en de reactie te debatteren. De datum wordt dan ook gepland.

 • A. de Jong

  “Na uitkomen van het rapport heeft Zaanstad meteen personeel op bruggen ingezet.”

  Vandaag sprak ik een meneer die op de brug bij de Zaanse Schans was geplaatst. De man had totaal geen idee waarom hij er stond. “ja, om de mensen een beetje te helpen”. Ik zei dat er ongelukken waren gebeurd en dat camera’s niet altijd alles goed registreren.
  Hij had er nog nooit van gehoord. Even doorvragend bleek hij ook uit een heel ander deel van Nederland te komen.

  Maar hij vond het allemaal best en kwam de dag wel door met al die ‘vitamine’ voor zijn ogen.

 • Jaap Meeuwsen

  Maar hoelang zullen de bruggen bemand blijven ?
  Volgens mij waren ze dat ook na het tweede ongeluk maar na een poosje waren ze weer stilletjes verdwenen.
  Laten ze nu maar weer gewoon brugwachters in de huisjes zetten, scheelt gelijk ook in de wachttijden voor het verkeer in plaats van dat tergend trage openen en sluiten van nu.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *