Faber onder vuur door Poelenburg-problemen

Burgemeester Faber zal zich de laatste maanden van haar bewind anders hebben voorgesteld. In de media en door landelijke politici wordt de aanpak van de Zaanse politie in Poelenburg sterk bekritiseerd.

En als burgemeester is Faber eindverantwoordelijk voor de veiligheid in de gemeente.

De strategie van de burgemeester was aanvankelijk om de zaak klein te houden, te benadrukken dat er toch vooral “gepraat” moest worden” en om een deel van de onrust aan de media te wijten.

Het heeft niet mogen baten. Nadat De Telegraaf de berichtgeving van het Dagblad Zaanstreek had voorzien van de toevoegingen Tuig en Terroristen konden anderen niet achterblijven: RTL, Hart van Nederland, NOS, RVTNH togen naar Zaanstad om daar de situatie zelf te aanschouwen. Bij Pauw werd al twee maal uitgebreid aandacht aan de zaak geschonken

Wilders, Van der Steur en Rutte

De politiek kon niet achterblijven, na Wilders (“Niet de politie maar het tuig moet ‘wegwezen en oprotten’ uit NL”) voegde Minister Ard van der Steur daar zijn bekende spierballentaal aan toe: “Daar waar de normen worden overtreden, moeten we hard optreden”.

Minister President Rutte had zich twee dagen lopen ergeren “in Zaanstad is gewoon tuig van de richel bezig” zei hij vrijdag 9 september tijdens zijn wekelijke persconferentie.

Van der Steur ziet overigens ook dat “De politie precies weet wat ze moeten doen”. Aan dat laatste wordt ernstig getwijfeld.

Burgemeester Faber zei tegen de NOS dat er “absoluut een probleem was” omdat “mensen zich onveilig voelden” en dat Zaanstad dat ook gaat aanpakken.

Opnieuw in Pauw

In de tweede uitzending van Pauw waarin de zaak aan de orde kwam (gisteravond, 9 september) werden nogmaals de beelden uit de vlogs van Ismail Ilgun getoond waarin de politie met zich liet sollen en niet op leek te durven treden tegen de jongeren. Aan de oprechtheid van de vraag om een buurthuis werd in de uitzending getwijfeld door één van de gasten die werkzaam was geweest in de wijk.

Het ging om Cinderella Meijer die twee jaar geleden vrijwilliger was in De Poelenburcht. Meijer is actief twitteraar. Hier een greep uit haar tweets:

lady-cinderella

Faber bezoekt Poelenburg
Burgemeester Geke Faber ging vrijdag op bezoek in Poelenburg. Vanwege de overlast van rondhangende jeugd ging ze, samen met de politie, in gesprek met verontruste bewoners en medewerkers van de Vomar.

“De politie en de gemeente zijn al langer bekend met de overlast die jongeren veroorzaken. Het gedrag dat werd vertoond en zoals we zagen op de vlog is onacceptabel. Ik snap heel goed dat mensen zich onveilig voelen en dat kunnen we niet accepteren. De gemeente en de politie werken nauw met elkaar samen om hier een einde aan te maken.”

De burgemeester sprak ook met bewoners. Eerder deze week is besloten dat zowel politie als de handhavers van de gemeente meer toezicht gaan houden. Zij zijn zichtbaar aanwezig en treden op bij overlast en overtredingen. De jongeren worden op hun gedrag aangesproken en boetes worden uitgeschreven bij overtredingen.

De gemeente gaat komende week opnieuw in gesprek met buurtbewoners, de Vomar en de jongeren.

De burgemeester roept bewoners op om bij strafbare feiten aangifte te doen bij de politie en overlast te blijven melden. Meldingen kunnen worden gedaan via de website van de gemeente (zoekterm: melding maken) of via het telefoonnummer 14 075.

En de Zaanse politiek?

De VVD heeft plaatsvervangende schaamte:

En vraagt D66 wat ze gaan doen:

POV: “het is de schuld van de VVD zelf:

D66 wethouder Dick Emmer dist de VVD

POV’s Harrie vindt dat maar huilie-huilie en zegt dat Faber moet opstappen:

Het zijn trouwens jankers bij de VVD:

DZ wil extra raadsvergadering:

SP: politie staat voor schut

PvdA beschuldigt de VVD van haatzaaien:

Alle tweets van gemeenteraadsleden volgen kan hier.

Deel dit artikel:

8 reacties

 • Willemsen

  Is zij -die burgemeester- zelf ook niet onderdeel van de oorzaak van wat nu allemaal naar boven komt? De omwoners wisten dit natuurlijk al jaren. Maar die moet je natuurlijk niet serieus nemen.
  En vermoedelijk zijn er nog heel wat meer burgemeesters die precies zoals zij ernstige problemen zoals bovenstaande tegemoet treden.

 • Peter

  Is zij ook niet de burgermeester die even 500 vluchtelingen in het centrum wilt plaatsen voor ze vertrekt? De politie heeft al
  Moeite met handje vol neder-Turken in toom te houden:)) maar gelukkig zegt ze dat ze aangepakt gaan worden…. Kan mij niet snel genoeg weg gaan, tijd voor een krachtigere rechtse burgermeester die gewoon aanpakt

 • Huibert Latenstein

  Pappen en nathouden is haar strategie, in heel weinig landen zal dit geduld worden maar in Nederland kan dat allemaal. De burgermeester is verantwoordelijk voor de openbare orde. Wat mij betreft kan zij niet ssnel genoeg verdwijnen en ik denk dat velen dezelfde mening hebben.

 • boes

  Foto van spelende kinderen die in een doos zitten.

  Commentaar Cinderella: Dozen dicht en postzegel erop.

  https://twitter.com/magereheidi/status/728323844784721925

  Gestoord wijf.

 • Otto

  De mannen kwamen aanrijden in een Audi van een jaar oud en een nieuwprijs van honderd-eenendertigduizend euro (131.000). Gek genoeg vraag ik me niet af waar dat geld vandaan komt? De mannen hebben vast keurige banen toch?! Vreemd!

 • Ardie

  Deze ‘burgermeester’ ìs al gestopt zo te horen bij Pauw
  Ze luistert niet, antwoord niet en ratelt om de hete brei heen.
  Ze blijft hangen in het omschrijven van het verleden en het nu.
  Geeft op geen enkele manier het gevoel, een plan te hebben met de mannetjes.
  Wat een drama..

 • PS

  Deze mevrouw kan heel goed lintjes doorknippen, Babbels live openen en bij 100 jarigen en bij langdurig getrouwden stellen taart eten.En als ik haar zo bekijk schat ik in dat zij niet tot meer in staat is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *