Vandaag om 11:00 uur: Februaristaking Jeugdlezing 2021

Staakt!!! Staakt!!! Staakt!!! De oproep werd 80 jaar geleden, op 25 februari 1941 in Amsterdam verspreid. Er werd gestaakt uit protest tegen de manier waarop de nazi’s omgingen met de Joodse inwoners van ons land. 

Een dag later breidt de staking zich uit naar de Zaan. 

Elk jaar wordt op de Wilhelminabrug en in het Zaantheater stilgestaan bij het moment dat mensen een vuist maakten tegen het onrecht dat hun Joodse medeburgers werd aangedaan. Zo ook dit jaar (aankomende vrijdag de 26e van 10:00 uur tot ongeveer 10:45 uur zonder publiek, wij zullen proberen de bijeenkomst live te streamen via Facebook, later op de dag zal RTVZaanstreek een uitzending verzorgen). 

Jeugdlezing 

In aansluiting op de ‘grote’ herdenking hebben wij, samen met de Zaanse Theaterschool in Cultureel Centrum Bullekerk een Orkaan-Jeugdlezing georganiseerd met een klein programma daaromheen. Aankomende vrijdag om 11:00 uur is dit hier te volgen:

Daan van den Akker (13) zal dit jaar de jeugdlezing met als thema ‘Sta op als een kind’ op zich nemen, verder wordt er onder meer gezongen en er zal een eerbetoon zijn aan dominee Eikema die vanaf de preekstoel in de Bullekerk opriep tot verzet in de Tweede Wereldoorlog. 

Aan de jeugdherdenking werken mee: Daan van den Akker (lezing), Sven Hoopman (gastheer), Ella Vlaskamp (dicht en zang), Lieve Rats (dicht en zang), Juliette Heijne (dicht en zang), Isa Jansen (zang), Joseph Krol (gitaar), Heddy Eikema (de zoon van dominee Jan Eikema), Niels Busch van de Bullekerk.

Het programma is samengesteld door Ammes Brandenburg (Zaanse Theaterschool) en Merel Kan (De Orkaan) en de regie is in handen van Robert van Tellingen.

Wij hopen volgend jaar te kunnen herdenken in een volle kerk. 

Deel dit artikel:

5 reacties

  • Jan Schoen

    Het is van groot belang dat de februaristaking ook na 80 jaar herdacht wordt. Ik hoop dat de herdenkingen mensen wakker zal schudden voor de gevaren van uitsluiting en discriminatie dat nu weer zo actueel aan de orde is. Zelfs de tweede partij in dit land propageert uitsluiting en discriminatie. In veel gemeenten kreeg een neo-fascistische partij de meeste stemmen bij de vorige verkiezingen. Het is zelfs zo dat intellectuelen als die van Herstel.NL gebieden voor kwetsbaren willen inrichten. En ook de belastingdienst pakte de kwetsbaarsten keihard aan. Dan is het duidelijk dat we ons grote zorgen dienen te maken over wat er gaande is.

  • Tjeerd Pietersma

    Als oud vakbondsman weet ik wat staken in vredestijd al met mensen kan doen. Temeer respect voor de deelnemers aan de februaristaking in oorlogstijd, ware helden. Wat mooi dat jullie dit organiseren. Ik hoop dat ik na de (besloten) bloemlegging bij het Zaantheater op tijd thuis ben om dit digitaal te kunnen volgen.

  • Mooie, ingetogen herdenking. Als je nog niet gekeken hebt, ik zeg: doen!

  • Tjeerd Pietersma

    Een indrukwekkende bijdrage van de Zaanse jeugd aan de herdenking van de Februaristaking. Dit geeft vertrouwen in de toekomst. Ook een groot compliment aan allen die deze jeugdlezing mogelijk hebben gemaakt. Dit mag, ik zou haast zeggen moet (mijn oproep) een jaarlijks terugkerend onderdeel worden van de herdenking aan de deelnemers van de Februaristaking.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *