Februaristaking Jeugdlezing

Staakt!!! Staakt!!! Staakt!!! De oproep werd 80 jaar geleden, op 25 februari 1941 in Amsterdam verspreid. Er werd gestaakt uit protest tegen de manier waarop de nazi’s omgingen met de Joodse inwoners van ons land. 

Een dag later breidt de staking zich uit naar de Zaan. 

Elk jaar wordt op de Wilhelminabrug en in het Zaantheater stilgestaan bij het moment dat mensen een vuist maakten tegen het onrecht dat hun Joodse medeburgers werd aangedaan. Zo ook dit jaar (aankomende vrijdag de 26e van 10:00 uur tot ongeveer 10:45 uur zonder publiek). 

Jeugdlezing ‘Sta op als een kind’

In aansluiting op de ‘grote’ herdenking hebben wij, samen met de Zaanse Theaterschool in Cultureel Centrum Bullekerk een Orkaan-Jeugdlezing georganiseerd met een klein programma daaromheen. Aankomende vrijdag om 11:00 uur is dit te volgen via een link op deze pagina. Het programma duurt een klein half uur. 

Daan van den Akker (13) zal dit jaar de jeugdlezing met als thema ‘Sta op als een kind’ op zich nemen, verder wordt er onder meer gezongen en er zal een eerbetoon zijn aan dominee Eikema die vanaf de preekstoel in de Bullekerk opriep tot verzet in de Tweede Wereldoorlog. 

Aan de jeugdherdenking werken mee: Daan van den Akker (lezing), Sven Hoopman (gastheer), Ella Vlaskamp (dicht en zang), Lieve Rats (dicht en zang), Juliette Heijne (dicht en zang), Isa Jansen (zang), Joseph Krol (gitaar), Heddy Eikema (de zoon van dominee Jan Eikema), Niels Busch van de Bullekerk.

Het programma is samengesteld door Ammes Brandenburg (Zaanse Theaterschool) en Merel Kan (De Orkaan) en de regie is in handen van Robert van Tellingen.

Wij hopen volgend jaar te kunnen herdenken in een volle kerk.