Fietsersbond: omleidingsroute Wibautstraat deugt niet

De omleidingsroute voor fietsers bij de Wibautstraat is veel te lang volgens de Zaanse Fietserbond. Fietsers negeren de omleiding en rijden over de stoep.

De omleiding is ingesteld omdat aan de Thorbeckeweg gewerkt wordt en er een tunnel onder de Wibautstraat komt. Fietsers moeten daarom omrijden.

Bij de kruisingen Troelstralaan/Wibautstraat en Troelstralaan/Zuiddijk heeft de bond verschillende problemen geconstateerd.

Zo is het duidelijk dat fietsers zich weinig aantrekken van de omleidingsroute. Ze blijven het trottoir langs flatgebouw La Palma gebruiken. Je moet afstappen maar fietsers doen dat niet. De Fietsersbond:

“In alle besprekingen hebben we erop gewezen dat dit gaat gebeuren, je voorkomt het niet. De omleiding is veel te lang, terwijl alternatieven voor handen zijn.”

Volgens de bond is het afsluiten van één rijbaan en die voor fietsers bestemmen het veiligste. Ook een kortere omrijroute achter het flatgebouw om is ook een mogelijkheid volgens de bond.

Het fietsverkeer op de Troelstralaan (de omrijdroute) tussen Wibautstraat en Zuiddijk komt op de kruising met de Zuiddijk in de knel “omdat in de spits daar het autoverkeer het volledige gebruik van de Troelstralaan opeist. De Zuiddijk van en naar de Den Uylbrug is ook veel te smal voor auto’s en fietsers, mede of vooral door geparkeerde auto’s.”

Fietsers komen vanaf de Zuiddijk op de Troelstralaan bij de opstelplek op de Wibautstraat die volgens de bond te klein en niet goed zichtbaar is. Ook zorgt de inrichting van de omleiding ervoor dat fietsers al meteen op de Troelstralaan de linkerkant nemen om niet twee keer voor een verkeerslicht te moeten wachten. Een ‘ongewenste’ situatie volgens de bond.

Ook stoort het de Fietsersbond dat het fietspad langs het flatgebouw La Palma nog steeds open ligt terwijl er nog een bord staat met de melding dat de werkzaamheden tot 2 september 2022 duren.

De bond waarschuwt ook dat dit nog maar het begin is:

Als de echte werkzaamheden starten ontstaan grote problemen als er geen goede maatregelen voor het omrijden door fietsers genomen worden.

Wij gaan ook uit van het scenario dat veel automobilisten in beide richtingen de omweg via de Zuiddijk zullen nemen om zo van en naar de Noorder IJ en Zeeweg te gaan. Dat zal tot absoluut onaanvaardbare situaties leiden.

Op de site van de Fietsersbond is een uitgebreide versie van hun klachten te vinden.

Lees ook: Omrijden: Wibautstraat deels afgesloten

Foto’s: Rens Kamminga (genomen bij het begin van de werkzaamheden)

Door: Rens Kamminga

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *