Fietsersbond wil Esdoornlaan Wormerveer als fietsstraat

De Esdoornlaan in Wormerveer moet volgens de Fietsersbond Zaanstreek een fietsstraat worden: ingericht voor fietsers maar ook toegankelijk voor auto’s, die daar “te gast” zijn.

De nieuwe inrichting van de Provincialeweg in Wormerveer tussen het station en de bruggen over de Nauernasche Vaart is een kans volgens de Fietsersbond om de route voor fietsers tussen Krommenie en Wormerveer nog verder te verbeteren.

Onder de Provincialeweg komt een fietstunnel, de Esdoornlaan wordt een doorgaande fietsroute tussen Krommenie en Wormerveer (zie eerder bericht op De Orkaan).

fietsstraat.resized.200x0Een fietsstraat gaat echter een stapje verder. Het is een voorrangsweg, er zijn geen snelheidsremmers en er wordt gefietst op strak rood asfalt. Naast de fietsstraat worden parkeervakken aangelegd, omdat parkeren op de rijbaan op fietsstraten niet is toegestaan. Fietsstraten hebben een maximumsnelheid van 30 km/uur.

In de Zaanstreek is o.a. de Zwanebloemkade in Kogerveld een fietsstraat, ook in Poelenburg komen fietsstraten.

De Fietsersbond heeft aan de gemeente voorgesteld om de Esdoornlaan als fietsstraat in te richten maar volgens de bond houdt Zaanstad de boot af met verwijzing naar de ‘verwachte’ fietsintensiteit en een formele verwijzing naar bestaande inrichtingsnormen. “Een kans gemist voor een creatief inrichtingsbeleid voor fietsers” aldus de Fietserbond.

Hieronder de straat zoals die nu is en een kaartje (bron: Google Maps & Google Streetview – klikken voor grotere versie).

esdoornlaan

esdoornlaan kaart

Deel dit artikel:

4 reacties

 • Bertus

  Aan de overkant ligt een prachtig fietspad, lijkt mij volledig buiten proporties om een luxe “fietsstraat” aan te leggen, dat wordt een racebaan voor scooters.

 • John

  Eens met Bertus. Maar de crisis is voobij, dus weer tijd voor geld over de balk. Als de OZB Zaanstad maar niet verhoogd wordt!

 • Huibert Latenstein

  Ik parkeer er regelmatig. Aan de overkant ligt een keurig fietspad. Begrijp dit idee van de fietsersbond niet erg. Je moet even een stukje lopen en je bent zo in het gezellige centrum van Wormerveer.

 • Marty

  Dat is natuurlijk nonsens John. Of je er nu een gewone straat of een fietsstraat van maakt, de kosten zullen niet of nauwelijks hoger or lager zijn. Overigens begrijp ik het voorstel ook niet helemaal. Gezien het fietspad aan de overzijde van de weg en het feit dat er sowieso niet te veel autoverkeer over de Esdoornlaan rijdt lijkt een fietsstraat me gewoon een beetje te veel van het goede. Bewaar dit idee maar voor plekken waar het echt nut heeft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *