Figaro-fietsenstalling en Kiss & Ride ‘op zijn vroegst in 2022’

Het afblazen van het Cultuurcluster heeft ook de plannen voor een fietsenstalling, een Kiss & Ride en een taxi-standplaats aan de oostkant van station Zaandam doorkruist.

Fietsers moeten het nu doen met een paar slecht onderhouden fietsenrekken aan de Korte Hogendijk. Is er kans op een nieuwe (overdekte) stalling aan die kant van het station?

GroenLinks-raadslid Romkje Mathkor heeft van de gemeente te horen gekregen dat een fietsvoorziening en de Kiss & Ride niet eerder dan in 2022 gerealiseerd worden, “op z’n vroegst” staat er nog bij… en dan weet je het wel. De reden: “door het niet doorgaan van het Cultuurcluster moet de hele planontwikkeling voor deze locatie opnieuw opstarten.”

Mathkor vindt “deze termijn van vier jaar voor de bouw van een fietsenstalling wel erg lang” en vraagt aan B&W waarom het nog zo lang moet duren, en: “hoe vindt het college dat deze lange termijn zich verhoudt tot het bevorderen van het fietsverkeer?”

GroenLinks vindt dat het college haar best moet doen om de fietsenstalling sneller te realiseren.

In 2019 moeten de mensen die hun fiets in de oude stalling zetten overigens flink omlopen om bij het station te komen.

Deel dit artikel:

6 reacties

 • Mies

  Met dank aan de oprichters van het Kultuurklutser…

  • Jaap

   Zie het verband niet hoor.
   Kultuurklutser of niet,dit hoeft zo lang niet te duren.
   Is wel erg makkelijk natuurlijk om alle problemen daar hierop af te schuiven.

   • De Orkaan

    Er is geen verband tussen het slechte onderhoud van deze ‘stalling’ en het Cultuurcluster. Bij sommige rekken zijn alle ‘nietjes’ kapot, ze staan vaak niet meer verankerd en dus scheef, de stoep wordt niet bijgehouden waardoor je in diepen plassen staat bij het wegzetten van de fiets. In de afgelopen 5 jaar is er welgeteld één keer een actie geweest waarbij weesfietsen zijn verwijderd.

    Destijds werd als reden gegeven dat er toch een nieuwe fietsenstalling zou komen (ja, pas in 2020 dus) en nu is het afblazen van het Cultuurcluster weer de oorzaak?

    Zaanstad laat hier zien dat ze weinig op heeft met fietsers. Het afsluiten van de looproute naar het station is daar ook een bewijs van.

  • Anneli Delfos

   Het idee om alle cultuur in een gebouw te clusteren vond ik belachelijk en gekunsteld. Het ontwerp van het gebouw vind ik echt prachtig. Waarom kan het gebouw er niet alsnog komen, maar met bijvoorbeeld appartementen, een hotel en eventueel een restaurant oid erin? Eeuwig zonde van zo’n mooi ontwerp met internationale allure!

 • Mag ik er even op wijzen dat ROSA, met instemming van Kultuurklutser, al jaren geleden een motie had ingediend om het gedeelte met de fietsenstalling en de kiss en ride alvast te gaan bouwen (on daar dan in een later stadium eventueel iets anders dan een cult(d)uurcluster op te zetten)? Die motie is destijds helaas door de raad (vooral door de voorstanders van het cultuurcluster) weggestemd…

 • JK

  Ik snap het allemaal niet zo goed, er vindt een verbouwing plaats met overlast? De Figaro-trap was tijdelijk. Aan de achterzijde van het station is een prima kiss en ride. We moeten iets verder omlopen? Dat vindt zijn weg vanzelf weer. Aan beide zijden is toch een fietsenstalling? Ik zie alleen maar luxeproblemen met een “oplossing” die er al is voordat je met je ogen kunt knipperen. Er zijn grotere problemen in Nederland en de wereld op te lossen. Even doorbijten dus voor sommigen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *