Foeilelijke vangrail op compleet verkeerde plek

De Zaanse Schans zou haar bezoekers graag een 1850 beleving bieden, daar zijn de ‘stakeholders’ (de betrokken kikkers in de kruiwagen) het min of meer over eens.

Welke stakeholder verantwoordelijk is voor het plaatsen van een afgedankt stuk vangrail bij de entree van De Schans is ons niet duidelijk. Maar dat het ‘hek’ niet erg 1850 aanvoelt, lijkt zonneklaar.

Wat een onooglijke, fantasieloze toevoeging. Wie verzint het op die plek? De verantwoordelijke mag wat ons betreft achter slot en grendel, met een mooi hek er omheen. De sleutel donderen we in de Zaan.

Maar, omdat kritiek leveren op een foeilelijk stuk vangrail op een compleet verkeerde plek, wel heel makkelijk is, zochten we naar een alternatief.

Van Geke van de Kamp, werkzaam in het gemeentearchief, weten we dat ze oog heeft voor hekken. We vroegen haar om inspiratie, en die kregen we:

Eerst een moderne versie die wellicht passend zou zijn (hoewel niet 1850). Het hup-Holland-hup-hekwerk bij het stadhuis:

Geke van de Kamp

En als we dan toch in het Zaanse centrum zijn, meteen ook maar een voorbeeld van hoe het niet moet (hoewel best creatief):

Geke van de Kamp

Waar de volgende hekken zich bevinden, weten we niet. Misschien een leuke vraag voor de jaarlijkse Orkaan Eindejaars Nieuwsquiz). Dit lijkt ons zeer passend op De Schans:

Geke van de Kamp

Met laarzen kan het ook:

Geke van de Kamp

Of iets met bootjes:

Geke van de Kamp

 

Geke van de Kamp

Een knipoog naar noeste arbeid:

Geke van de Kamp

Of juist lekker sierlijk:

Geke van de Kamp

Kijk die walvissen!

Geke van de Kamp

En dit vind je al op De Schans:

Geke van de Kamp

Nog een keer de huidige situatie:

Dennis Dirkzwager

De foeilelijke vangrailfoto’s ontvingen wij van Dennis Dirkzwager. Wil je meer hekken van Geke bekijken? Hier vind je ze!

 

 

Deel dit artikel:

5 reacties

 • p.hoogkamer

  Lelijk is een ding wat zeker is. De veiligheid voor fietsers is er niet beter op geworden. Kom je van de Julianabrug geroetst en neemt de bocht. ola dan is het een waar obstakelrun.., tegenliggers parkeervak voor toerististenfietsen, verzamelplaats voor voetgangers. Dit alles gewoon op doorgaand fietspad van A naar Wormer. Ik denk dat een ongeluk door de gemeente gezien wordt als een aanvaardbaar risico

  De toegang is wel erg smal geworden.

 • Jan Bosman

  Er Stond eerst een houten hek maar dat werd binnen een week helemaal kapot gereden. De afsluitboom en het hek staan er om auto,s van toeristen en taxi’s te weren die ondanks alle aanwijzingen toch inrijden. De taxi’s nemen tot grote ergernis de plekken van invalidenplaatsen in. Wat betreft de fietsenstalling kan er beter een plek gemaakt worden op het grasveld er tegenover dat toch steeds kaal gelopen word.

 • Marcel van Kampenhout

  Het klompenhek vind je op het dak van een huis op de Hogendijk, vanaf de Dam rechts, nog voor het Blauwe Huis.

 • Jeroen Breeuwer

  Nou,als Marcel de oplossing dan toch al weg geeft, hier nog wat aanvullende informatie. Het betreffende pandje was vroeger de klompenwinkel van Siem van Houten. De huidige bewoner heeft zich daar door laten inspireren. Van Houten had ook een paar enorme klompen buiten aan de gevel hangen. Dit bracht de Klompenmakerij op de Zaanse Schans ertoe om ook grote klompen buiten te plaatsen.Ter historische verantwoording kun je aldaar binnen een foto zien van de oorspronkelijke situatie op de Hogendijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *