Forbo-werknemers staken: fabriek plat

Vanmorgen om zes uur zijn de werknemers van Forbo begonnen aan een staking die zeker tot zaterdagochtend zes uur zal duren. De fabriek ligt plat.

‘Het wordt in eerste instantie een 48-uursstaking, we willen een serieus signaal afgeven.’

Een jaar geleden werd er ook gestaakt, en toe leek de FNV tot een akkoord gekomen te zijn met de directie van Forbo Flooring in Krommenie.

Yolanda Reus van FNV laat nu weten dat de voorgestelde loonsverhoging van 2% absoluut niet voldoende was, en dat de afspraken over het verlagen van de werkdruk niet zijn nagekomen:

‘De werkgever bleek niet betrouwbaar. Er is een rapport opgemaakt over een onderzoek naar de werkdruk, maar daarvan zijn de resultaten niet met de medewerkers en met de bond gedeeld. Dat is onacceptabel.’

De directie was nog niet aanwezig om commentaar te geven. Wij vullen dit stuk later aan.

Update: de directie is inmiddels gearriveerd maar laat via de secretaresse weten geen enkel commentaar te willen geven over de actie van haar medewerkers.

Update vrijdag 7 juni, dag 2:

De stakingsbereidheid blijkt groot, zowel de productie als de distributie ligt plat. In Coevorden gaat het werk vooralsnog door, maar ook daar is een ultimatum gesteld.

De sfeer onder de stakers is prima. Gisteren waren er gehaktballen, vandaag is er koffie met koek.

Deel dit artikel:

5 reacties

 • Diet list

  Nieuwe directie, de aandeelhouders zijn de baas. De oude Linoleum Fabrieken was een van de eerste sociale fabrieken.
  Geven geen cent uit aan onderhoud en lekkages overal.

 • Ton van Harlingen

  Laten de stakers gedurende die 48 uur de lekkages en het achterstallige onderhoud aanpakken! Dat kweekt goodwill en geeft ze nog een kans hun baan te behouden alvorens de fabriek naar het buitenland vertrekt. Geen slimme actie van het FNV.

 • Gerard Kroon

  Beste redactie van “de Orkaan”.
  U schrijft in uw artikel over de staking bij Forbo: ‘Forbo Flooring in Krommenie’. Dit is niet juist.
  De Forbogroep heeft in onze buurt 3 aparte bedrijven staan, elk met een eigen directie: 1. Forbo Flooring BV aan de Industrieweg te Assendelft. Dit is de Linoleumfabriek; 2. Forbo Flooring Coral NV aan het Vlietsend te Krommenie, producent van ‘entreevloeren’, ook bekend als schoonloopmatten/tapijt; 3. Forbo Eurocol Nederland BV aan de Industrieweg te Wormerveer, producent van lijmen, kitten en egaliseringsmiddelen voor vloeren. De staking was niet bij de fabriek in Krommenie, maar bij de linoleumfabriek in Assendelft. Vr. groet, Gerard Kroon,gepensioneerd medewerker Forbo-Flooring BV.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *