Fusie mislukt, De Orkaan en RTV Zaanstreek gaan apart voor machtiging lokale omroep

De fusiebesprekingen tussen De Orkaan en RTV Zaanstreek over een gezamenlijke aanvraag voor de uitzendlicentie voor de lokale publieke omroep in Zaanstad en Wormerland zijn mislukt.

Beide media hebben ruim een jaar gesproken over zo’n aanvraag en dat resulteerde ook in een gezamenlijk beleidsplan. Maar de cultuurverschillen tussen beide organisaties zijn zodanig dat een solide basis voor langdurige samenwerking en het doorvoeren van ingrijpende veranderingen ontbreekt.

De kans dat de fusie mislukt is aanwezig volgens bestuursleden van beide stichtingen. Omdat de nieuwe fusie-omroep een forse bijdrage aan beide gemeenten vroeg (structureel minstens € 270.000 op jaarbasis en een extra krediet van € 50.000 voor het eerste jaar om de transitie te begeleiden) was dat een te groot risico.

Professionele journalistiek

In het beleidsplan voor het nieuwe Zaans Mediaplatform werd ingezet op een professionele en toekomstbestendige journalistieke organisatie via de website van De Orkaan die aanzienlijk meer nieuws zou gaan brengen dan nu het geval is. Ook zou het nieuws verbreed worden (meer diversiteit in onderwerpen en thema’s), het aantal video’s en podcasts zou worden opgevoerd en er zou meer journalistiek onderzoek komen.

Voor radio en tv waren er forse aanpassingen voorgesteld. De radio zou aanzienlijk meer (Zaans) nieuws bevatten dan nu het geval is en open moeten staan voor initiatieven van organisaties en verenigingen. De tv-zender zou omgevormd worden tot een ‘open kanaal’ waar organisaties, burgers, culturele instellingen, verenigingen en andere initiatieven uit de gemeenschap een plek zouden kunnen krijgen om uitzendingen te maken of te laten uitzenden.

De website zou het domein worden van de professionele journalistiek, radio en tv zouden door vrijwilligers gevuld moeten worden, wel ondersteund door een (betaalde) vrijwilligers-coördinator.

Breuk

Het zijn vooral de plannen voor radio en tv geweest die tot de breuk hebben geleid. Bij het bestuur van RTV Zaanstreek bestond de angst dat er te veel aandacht naar online zou gaan waardoor radio en tv in het gedrang zouden komen. Bij De Orkaan werd getwijfeld aan de bestuurskracht die RTV Zaanstreek in zou kunnen brengen om de ingrijpende transitie te begeleiden. Het wederzijdse vertrouwen tussen beide clubs bleek in de eindfase toch niet optimaal. Daarmee slonk ook het vertrouwen in de goede afloop van dit ambitieuze avontuur.

Beide omroepen dienen nu een eigen plan in. We zijn van mening dat mislukking van het gezamenlijke plan – hoe enthousiast we ook over de inhoud waren – aanzienlijke schade aan zou kunnen richten aan het toch al schrale Zaanse medialandschap. Dan is de Zaanstreek beter af met of De Orkaan of RTV Zaanstreek als lokale omroep.

De gemeenteraden van Zaanstad en Wormerland moeten kiezen tussen beide omroepen.

Deel dit artikel:

14 reacties op Fusie mislukt, De Orkaan en RTV Zaanstreek gaan apart voor machtiging lokale omroep

 1. D. Kaponi schreef:

  Οrkaan moet alleen werken Dat is een dimokratiche radio en zo moet blijven Ik vind dat zaanstreek media de strak is Niets aan Orkaan is free👍🏅❤️

 2. Josefien Gigengack schreef:

  Ik hoop van harte dat De Orkaan niet aan het kortste eind gaat trekken, maar ben bang dat gemeente Zaanstad voor RTV Zaanstreek gaat kiezen. Die zijn niet kritisch en geven geen tegengas.

  • De Orkaan schreef:

   Het lijkt ons voorbarig om vooruit te lopen op de afloop. Maar het is niet ‘de gemeente’ die gaat kiezen maar de gemeenteraad. Die beoordelen de plannen en stemmen daarna voor de één of de ander.

 3. Frank Tijdeman schreef:

  Heel jammer, dat de krachten niet gebundeld kunnen worden. Echt heel jammer!!!

 4. Willem Croese schreef:

  Dus ‘samen’ geen frisse wind door de lokale journalistiek. Nu plannen wijzigen?

 5. Bas K schreef:

  Sterk dat jullie voor jullie eigen kracht blijven staan i.p.v. concessies te doen om maar groter te worden. Ben benieuwd hoe de verdeling wordt.

 6. judith friso schreef:

  ik krijg ineens de woorden “macht” en “tegenmacht” in mijn hoofd.
  Ben benieuwd.

 7. Chris van Westrop schreef:

  Orkaan for President!

 8. Rudolf Jacobs schreef:

  De Zaanstreek is al heel lang Orkaanwaardig, dat geldt dus OOK voor RTV-etc. 3werf Suk6

 9. D. Prijs schreef:

  Geen verrassing dat het is mislukt. Wel jammer, want een gouden combinatie. Maar goed, De Orkaan is beter af zonder RTV zolang daar besturen zitten die geen risico durven nemen. Ik wens De Orkaan veel succes.

Hier vind je onze regels

Reageren? Ja, graag!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *