Geen aannemer wil Cultuurcluster bouwen

In december zou de gemeenteraad van Zaanstad te horen krijgen wie het nieuwe Cultuurcluster zou gaan bouwen.

Maar wethouder Dick Emmer had aan het begin van de raadsvergadering van 1 december een nieuwtje: geen aannemer wil het Cultuurcluster bouwen voor de prijs die het college van B&W daarvoor over heeft.

Er hebben zich overigens wel bouwers gemeld maar hun voorstellen voldeden niet aan de eisen van de gemeente.

Volgens Emmer was de “aantrekkende markt” de schuldige. Daarnaast liep het consortium dat zou tekenen voor de bouw nogal wat risico, wat ook het animo zou verlagen. In januari komt Emmer terug in de raad met een update over de vorderingen.

De totale kosten (naar schatting € 30 miljoen) zijn goedgekeurd door de gemeenteraad.

Bij hogere kosten kan de beslissing opnieuw op de agenda van de raad gezet worden. Bovendien wordt de go/no-go-beslissing niet meer in december genomen. De bouw in begin 2017 wordt daardoor uiterst onzeker.

emmer-raad-1-december

De handtekeningenactie om een referendum over het cultuurcluster af te dwingen gaat zaterdag gewoon door op de Gedempte Gracht aldus initiatiefnemer Jan de Bruin.

Deel dit artikel:

25 reacties

 • Erik Esteie

  Mooi, weg met dit idiote cultuur cluster!

  Zorg eerst maar eens dat de overtuinen in orde komt en hoe zit het nu met dat fietspad over het station richting westerwatering?

  • Caramelvla

   Ik vrees dat de bouw van de Buiging hetzelde lot beschoren is. Er is ooit in het verleden een budget voor afgegeven maar deze wordt niet jaarlijks gecorrigeerd/geïndexeerd.

   Het gaat goed in Zaanstad/Nederland, de huizenprijzen schieten omhoog, arbeidsmarkt trekt aan.. alles wordt weer duurder. De bouw van een gebouw dus ook.

 • Huibert Latenstein

  Dit Cultuurcluster wordt de Zaanse bevolking door de strot geduwd en is een paradepaardje voor de PvdA en VVD en voor D66 wethouder Dick Emmer. Maar er is nu een actie voor een referendum, Kijk ophttp://www.kultuurklutser.nl/teken-de-petitie/ en ga morgen tekenen op de Gedempte Gracht of in een van de andere locaties. Dan kan er een referendum komen en kan dit geldverslindende plan worden tegengehouden. Het is tenslotte zoveel jaar geleden ook gelukt toen de gemeente opeens bedacht een gevangenis in een park te bouwen.

  • De Orkaan

   De uiteindelijke deal is door GL-wethouder Linnekamp gesloten. En dan zitten nu ook ZOG, D66, CDA en CU in college. Dus alleen als je 12 jaar lang oppositie voerde, kan je zeggen dat je er niks mee te maken hebt gehad.

 • Mischa

  Ik zie uit bovenstaande reacties mensen alleen maar klagen, of is dat typisch Zaans? Hoe je het ook wend of keert, of de Cultuurcluster wel of niet doorgaat, het kost sowieso geld.

  En daarnaast aan alle mensen die klagen: wat is jullie alternatief dan?

  Mijn persoonlijke mening is dat de Cultuurcluster er mag komen. Bijv. de huidige Bieb is in mijn ogen totaal niet centraal gelegen (bereikbaarheid met OV vind ik niet goed). Op een plek naast het station zou dit echt veel centraler en meer bereikbaar zijn.
  Echter gezien het lijkt alsof de meerderheid tegen is, zal ’t ‘m waarschijnlijk niet worden.

  Jammer!

  • Erwin Kruijzer

   He Mischa
   Het is gelukkig geen meerderheid die tegen is. Het zijn een paar idioten die het domweg niet (willen) snappen hoe je een stad toekomst bied.
   En er zijn hier maar ruim 2500 mensen die hebben getekend. Op een enorm stad als Zaanstad is dit helemaal niets. Dat men nu geen aannemer vind is mooi want dat betekent feitelijk dat de economie echt weer aantrekt. Er zijn meerdere andere mogelijkheden om dan toch zo’n gebouw er te laten komen.
   Dat is wat feitelijk ook gezegd word. Even rustig bekijken en doorrekenen welke opties het beste zijn.

  • Jan de Bruin

   centraal voor wie? Alleen voor de binnenstad bewoner? Is de verkadefabriek niet centraal genoeg?
   door bezuinigingen alle bibliotheken in zaanstad sluiten is dat dan je idee over centraliseren??
   Spreiding en publieksbereik is het antwoord op cultuurparticipatie en niet alles clusteren in een gebouw.
   Dat is een hopeloos ouderwetse visie op cultuurgebied.

   • Mischa

    Hallo Jan,

    Zoals ik aangaf, de huidige locatie vind ik persoonlijk niet echt handig gelegen. Zeker als je met het OV bij de Verkadefabriek moet zijn. Dan liever een plek in het centrum van Zaandam, in dit geval naast het station. Goed bereikbaar voor iedereen. En van mij mogen de lokale/neven-vestigingen gewoon blijven bestaan. Iemand die bijv. in Wormerveer woont, zou ook in een bieb in Wormerveer terecht moeten kunnen. Zie bijv. Amsterdam: 1 centrale hoofdbibliotheek vlakbij het Centraal Station, daarnaast nog een aantal vestigingen over de stad verspreidt.

 • Jan Schoen

  Ach, elke aannemer die kan rekenen weet dat dit zotte plan geen € 30.000.000, maar € 40.000.000 à € 45.000.000 gaat kosten. Dit malle cluster ideetje kan de wereld toch wel uit zonder een vermaledijd referendum. Met een beetje nuchter nadenken, waar Zaankanters zo goed in schijnen te zijn, is deze kronkel toch zo recht getrokken. Deze gekkigheid heeft nu wel lang genoeg geduurd.

 • Diane

  Tsjee op een enkele uitzondering hier zit iedereen hier dom te speculeren.
  Jullie komen niet met onderbouwde feiten. Alleen veronderstellingen.
  Niemand weet hoe het werkelijk zit.
  Dat gebouw moet er komen. Al die oude gebouwen waar de toekomstige huurders in zitten rotten weg. Wat denk je wat dat bij elkaar gaat kosten op termijn?
  € 30.000.000, maar € 40.000.000 à € 45.000.000 Jan Schoen?
  Dan heb je echt een groot probleem. Of we heffen de betrokken culturele instellingen op en douwen het geld gezellig in de plaatselijke fanfare of dat idiote clubje van Jan de Bruin danwel de toekomstige dictators van de POV. Of we bouwen een prachtig Cultuurhuis op een A locatie. Waar onze jongeren straks zich werkelijk kunnen ontplooien. De keus ligt er duidelijk hihhihi

 • Jan Schoen

  De Fluxusgebouwen rotten weg? Het gebouw van filmhuis de Fabriek rot weg? Het Verkadegebouw, waar de bibliotheek is gevestigd rot weg? Monumento Urbano van Babel rot weg? Het lijkt erop dat mevrouw Diane de enige in deze discussie is die niet doet aan dom speculeren. Men wordt zelden door een degelijke wagen overreden.

 • Monumento Babel rot toch niet weg?
  Dat werd gewoon zo gebouwd.

 • Marco

  Voordat iedereen gaat roeptoeteren, verdiep je eens in de materie. Zaanstad heeft een contract met de NS over het bouwen van een pand op de plek van de Zweed en het gesloopte Intel. Zaanstad wil een pand met reuring ….. De bieb, Fluxus en de filmfabriek bieden dit volgens de gemeente en ook nog op diverse tijdstippen en dagen.
  Maar zolang er nog geen handtekening is gezet zou de wethouder ook openstaan voor een andere invulling van die ‘reuring’…
  Alle voorziene instellingen waren in het begin faliekant tegen het plan maar onder druk van de subsidie zijn zij 180 graden gedraaid en is het alleen nog maar halelujah. Hoewel ik het gebouw er op papier prachtig uit vind zien vraag ik mij af of het ooit goed zal komen met het inmiddels landelijk gezien achterhaalde Cultuurhuis ……

 • Ties

  Er is geen vertrouwen van de mensen meer in de politiek.
  Dat begint met vertrouwen in elkaar. Met vertrouwen kun je alles bouwen. Voor iedereen. Huizen voor minder bedeelden. Meer aandacht voor jongeren die tussen wal en schip dreigen te vallen. Door cultuur te bundelen en weer aantrekkelijk te maken voor de stad heb je een prachtig middel om vertrouwen weer een impuls te geven. In plaats van met modder te gooien naar elkaar bouwen we. Hoe goed voelt dat. Een cultuurhuis ja. De touwtjes weer uit de brievenbus.http://dewerelddraaitdoor.vara.nl/media/367395

 • wat is Zaandam toch een kut stad geld over de balk gooien voor een feestje van vijftig duizend euro en nu weer een plan om meer dan dertig miljoen voor een cultuurcluster te bouwen doe iets leuks in Zaanstad leg een haven aan voor oude schepen en gebruik de muziek koepel bij de klauwers hoek eens vaker voor concerten en gebruik de gracht ook voor leuke dingen laat er eens modelboten varen het vissen was leuk trekt publiek aan en doe ook iets aan de veiligheid van de Den uil brug want een geel vlak is niet voldoende in de winter niet zichtbaar door sneeuw zet er waarschuwingsborden neer op de plaats van de klep van de brug die open gaat een stopknop helpt niet of moeten er meer ongelukken gebeuren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *