Otto berg verlaat de Zaan (en Fluxus)

Otto Berg zal per 1 september vertrekken als directeur bestuurder bij Fluxus. Hij heeft dan exact 4 jaar tussen Zaandam en zijn woonplaats heen en weer gereisd, en dat vindt hij welletjes. Een nieuwe baan heeft hij niet, maar hij zal zijn werk als adviseur en interimmanager weer oppakken.

De liefde voor de Zaan kwam niet direct: 

‘Ik had nog nooit een voet in Zaandam gezet, en dacht: ‘Wat een boel lelijkheid.’’

Direct na zijn aantreden belandde hij in de felle strijd rond het kostbare Cultuurcluster dat bij Station Zaandam zou worden gebouwd. Fluxus was een van de partijen die het gebouw zou gaan gebruiken, en de verse directeur werd geacht daarvoor te gaan: 

‘Dat was geen leuk gevecht. Ik kon niet zeggen dat ik zo’n gebouw niks vind, maar persoonlijk is het ook een strijd geweest. Ik vind dat Fluxus in de wijken hoort.’

Het feit dat het cluster uiteindelijk niet doorging pakte goed uit. Otto noemt de verhuizing naar de Verkadefabriek zelfs een van de hoogtepunten van de afgelopen 4 jaar: 

‘Met de muziekschool, de Bullekerk, De Bieb en Fluxus in de Verkadefabriek zijn we nu toch een soort cultuurcluster, hoewel ik dat woord misschien beter niet kan gebruiken. De Uitmarkt zal bijvoorbeeld ook gehouden worden binnen die cirkel.’ 

Dat zijn ritje door de Zaan nu en dan stormachtig verliep kan je hier lezen en hier en bijvoorbeeld hier. Maar inmiddels is Otto de streek wel gaan waarderen: 

‘Ik zou willen dat Zaankanters meer zien hoe bijzonder het is wat er hier gebeurt. De stad is niet af, maar er gebeurt zoveel, met zoveel culturen die naast en met elkaar bouwen aan een nieuwe cultuur. Dit op de grondvesten van een hele oude cultuur. Dat is spannend en mooi. En soms levert het gedonder op.’ 

Trots is hij vooral op de stevige positie die Fluxus nu heeft binnen het sociale domein met activiteiten als de Winterexperience en de zomerversie daarvan. Samen met het Sportbedrijf. Wie zijn opvolger wordt weet hij niet maar hij spreekt de hoop uit dat: 

‘Hij of zij zich nauwer zal verhouden tot de Zaanstreek, en wat betreft het sociale domein verder zal kijken dan zijn of haar neus lang is.’ 

Op de foto boven wordt Otto Berg geïnterviewd door Orkaanredacteur Piet Bakker tijdens het Cultuurclusterdebat.

Deel dit artikel:

Een reactie

  • Jan Schoen

    Het interview met de vertrekkende directeur van Fluxus, toont nog eens duidelijk aan hoe gelijk Kultuurklutser heeft gehad om fel tegen het cultuurcluster te zijn. Otto Berg geeft toe dat hij het cluster destijds niet zag zitten, maar er toch vóór moest zijn. Het cultuurcluster was nu, in tijden van corona, gillend failliet gegaan. Wij mogen Jan de Bruin en Peter Goldstein wel dankbaar zijn dat ze de gemeente voor een financieel disaster hebben behoed.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *