In maart van dit jaar schreven we over de problemen bij Fluxus. Met name op het gebied van het muziekonderwijs was de ellende niet te overzien. 

Fluxus, het culturele vlaggenschip van onze gemeente, werd door de ‘eigen’ docenten beschuldigd van gebrek aan inhoud en onbeschofte omgangsvormen; er heerste wantrouwen en er was zelfs sprake van een angstcultuur. 

Verantwoordelijk wethouder Breunesse (GL) liet weten dat er mediation-gesprekken werden gevoerd. Annemarie Roggeveen (voorzitter van de Raad van Toezicht bij Fluxus) vertelde blij te zijn met deze bemoeienis van ‘mensen van buiten’. 

Gisteren werd duidelijk dat die mensen van buiten zijn uitgespeeld. Ze konden het “naleven van de voorwaarden uit de mediationovereenkomst niet meer garanderen”.

Daarmee lijkt een oplossing van het conflict tussen De Zaanse Muziekschool en Fluxus verder weg dan ooit. De optie om als Vereniging de Zaanse Muziekschool los van Fluxus verder te gaan wordt daarmee steeds reëler. 

Muziekdocenten zien Fluxus in de huidige vorm als bedrijfsmatige schil waar ze meer last dan plezier van hebben. Zo wordt de prijs van muzieklessen opgedreven doordat de stichting huur rekent aan de muziekdocenten voor het gebruik van de lokalen en kamers in het gebouw aan de Westzijde 148. Dit terwijl Fluxus het gehele huurbedrag gesubsidieerd krijgt van de gemeente. De gemeente heeft juist het doel voor ogen om muzieklessen breed toegankelijk te maken. Dat schuurt. 

Ook stellen muziekdocenten dat de bedragen die binnen de subsidie specifiek ten goede zouden moeten komen aan muziekonderwijs, op de begroting van Fluxus niet of nauwelijks terug te vinden zijn. Verder vinden zij het niet kies dat er geld wordt verdiend aan een kennismakingstraject als ‘De Muziektrein’. Dat zou er juist moeten zijn om jongeren uit alle gelederen van de bevolking in aanraking te laten komen met muziek. 

De initiatiefgroep Zaanse Muziekschool stelt dat ze voor een beperkt bedrag (zo’n 5 procent van de totale Fluxusbegroting) een zelfstandige muziekschool kunnen draaien die het muziekonderwijs in Zaanstad aanmerkelijk beter zou maken. Dit voorstel was voor Fluxus-interim-directeur Mireille Stuart onbespreekbaar. Zij gaat ervan uit dat ‘overhevelen van subsidies’ niet mogelijk is. Zij vindt dat dat bij Zaanstad zou moeten liggen. 

Zaanstad op haar beurt is bereid om welwillend te kijken naar het traject van verzelfstandigen van de muziekschool. Een stip op de horizon zou kunnen zijn om de Zaanse Muziekschool autonoom op te nemen in de basisinfrastructuur van Zaanstad.

De initiatiefgroep Zaanse Muziekschool zet na de zomervakantie de gesprekken voort met zowel Fluxus als met de gemeente. 

Lees ook: Zaans muziekonderwijs ‘naar de gallemiezen’… Zit er nog muziek in Fluxus?

Door Merel Kan. Bronnen: gesprekken met initiatiefgroep Zaanse Muziekschool en eerdere artikelen op De Orkaan.