Geen automatische William Pontbrug meer

De William Pontbrug die Het Eiland met het Zaanse continent verbindt, zal worden aangepast zodat de brugwachters niet meer met de fiets vanaf de Wilhelminasluis moeten komen om de brug open en dicht te doen.

Tot mei 2016 ging de brug automatisch open en dicht, maar na een incident waarbij de brug op een zeilschip terecht kwam, werden destijds brugwachters op de brug gezet.

Daarna werd weer overgeschakeld op automatische opening. Dit jaar wordt de brug met de hand bediend. De brug wordt nu aangepast zodat deze op afstand bediend kan worden vanaf de Centrale Post op het Havenkantoor.

Zaanstad stelt dat uit de veiligheidsscan van september 2017 bleek dat voetgangers en fietsers die stilstaan op de William Pontbrug niet in alle gevallen worden opgemerkt door de detectieapparatuur. Uit veiligheidsoverwegingen is toen besloten te stoppen met de automatische bediening van de William Pontbrug en over te gaan op lokale bediening (foto boven).

Uit onderzoek is gebleken dat andere detectieapparatuur ook niet 100 procent betrouwbaar is: “de beschikbare technieken bieden onvoldoende veiligheid om de brug automatisch te laten functioneren.” De automatisch bediening is daarmee definitief verleden tijd.

Brugwachters houden de William Pontbrug in de gaten (mei 2016).

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *