Geen moskee in Saendelft?

Volgens nu.nl was het een probleem: het lukt moskeebesturen steeds minder goed om nieuwe moskeeën te te bouwen. Zij baseren zich op het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO) dat gesprekken met verschillende koepelorganisaties van moskeeën hield.

Buurtbewoners zijn tegen vanwege de vrees voor parkeeroverlast, terwijl ook angst voor de islam een rol speelt. Er zijn problemen in ongeveer 10 plaatsen, waaronder Zoetermeer, Groningen en Assendelft… Assendelft?

Ja, er gebeurt vanalles in Assendelft. De moskee moet komen aan de rand van Saendelft. Te zien op de omslagfoto van de Facebook-pagina van de Ar-rahma Moskee.

moskee_plan

Op de vorige omslag was al een voorbeeld van de moskee te zien, inclusief artist impression en bouwtekeningen.

moskee_plan2

De moskee Ar-rahma is een “Multicultureel, Sociaal en Religieus Centrum” en heeft een KvK-nummer, een Facobookpagina, een email-adres en een bankrekening. Dat is hard nodig want de moskee houdt zich nu vooral bezig met fundraising.

high tea moskeeIn december was er een benefiet-bijeenkomst die 28.000 euro opbracht. Een eerdere actie leverde 6.500 euro op.

Op zondag 17 februari organiseerde men een Ladies Only High Tea in Amsterdam (rechts de poster) om fondsen voor de bouw van de moskee binnen te halen.

De Stichting die de moskee wil realiseren bestaat vooral uit moslims van Marokkaanse origine.

De Facebook-pagina – opgericht in 2013 – heeft 1400 likes.

Update 11/3/2015

Uit de kadastrale tekening op de Facebook-pagina is af te leiden dat de moskee komt op de Rode Ring waar vroeger de noodschool stond.

Deel dit artikel:

19 reacties

 • Fred van Gelderen

  Wát zal Odulphus hier van vinden?

  • rob

   De hele buurt schrikt zich een hoedje we zeiden net het zal je maar gebeuren zoals in gouda en de woorden zijn nog niet koud of ik lees het verdorie in de krant nogwel wat snikie niets zeggen maar gewoon doen zonder inspraak van de bewoners. we worden met z.n allen gewoon bedonderd als er maar geld in het laatje komt voor de gemeente dan is alles toegestaan.

  • Ruud Kroese

   Gemeente Zaanstad doet moeilijk over het bouwen van het nieuwe IKA in Zaandam en nu gaan ze wel en moskee bouwen in Assendelft zuid.
   Wand dat had wel bij ika en op banen op geleverd voor Zaanstad die al en op werkelozen heeft ja.

   • Ruud Kroese

    En we hebben al weinig in te brengen in Zaanstad.
    Kijk maar naar het nieuwe gemeente huis kosten handen vol met geld.
    En ze willen alle buurt huizen sluiten in Zaanstad.

 • Barend

  Terwijl de heer Elforkani nog een slag om de arm houdt: “Ook angst voor de islam speelt een rol, denkt Elforkani:”, schrijven jullie dat dat zo is:”terwijl ook angst voor de islam een rol speelt”. Geen mening geven over de mogelijke komst van deze moskee(oké), maar wel een vooringenomen mening over de buurtbewoners. Doet me denken aan jullie verslaggeving over die chocola op de zaanse schans. Daarbij direct vingertje wijzen hoe fout het was, en achteraf de schuld geven aan de auteur van het krantje waar jullie het artikel van over genomen hadden.

 • De Orkaan

  Dat de buurtbewoners hier tegen zijn zou wel heel vreemd zijn. Niemand was namelijk op de hoogte van de komst.

 • Pieter

  Gluiperig gemeente Zaanstad. Oprotten met een moskee in saendelft. Dit is vragen om oorlog. Kunnen ze krijgen.

 • iwan

  Ik als buurtbewoner ben niet op de hoogte gebracht door de gemeente maar via via moet je zoiets vernemen. Tevens sta ik er zelf niet positief tegenover dat er een moskee komt op die plek.

 • saendelftbewoner

  Als bewoner van de wijk verneem ik dit plan nu vanuit dit nieuwsitem. Schandalig! En ook ik sta negatief tegenover dit plan. Alleen al als ik denk aan al het verkeer dat dit met zich mee zal brengen. Laat staan de parkeerproblematiek die al zo groot is in deze wijk! En hoezo wordt dit gefinancierd vanuit Amsterdam?

 • sam

  Jammer dat er meteen zo negatief gereageerd wordt bij het horen van het woordje moskee. De Turkse moskee in Krommenie, die al jaren bestaat, heeft nooit voor (parkeer)overlast of andere incidenten gezorgd. Evenals de Marokkaanse moskee in Zaandijk. En er gaat ook geen belastinggeld naar toe..Dus waar is de commotie dan over? Of is het toch het sentiment en de angst die door media wordt aangewakkerd? Want de feiten van moskeeën die er al staan in de Zaanstreek geven geen reden voor zorg..

 • De Orkaan

  Het zou te maken kunnen hebben met de onduidelijke manier waarop de Stichting opereert en het gebrek aan communicatie vanuit Stichting en gemeente. Dat men een nogal dubieuze salafistische fondsenwerver aan zich verbindt maakt de zaak er niet beter op.

 • Paul

  Een dubieuze salafistische fondsenwerver, een niet bestaand telefoonnummer, een niet bestaand e-mail adres en onduidelijk wie er in het bestuur van de stichting zit. Gaat Zaanstad hier nu zaken mee doen?????
  Hoe naïef kun je zijn

 • vindor

  Sinds enige jaren woon ik in de wijk Saendelft. Vanwege diverse bedreigingen ben ik Amsterdam uit gevlucht.
  Bedreigingen van Noord-Afrikanen met een getinte huidskleur. Als vrouw ben je al gauw een hoer.
  Nu hoor ik gisteren van de komst van een moskee. De geschiedenis gaat zich weer herhalen.
  Ik vraag mij af waar ik nu nog heen kan gaan en hoop door tegen dit besluit te protesteren dit onzalige besluit terug gedraaid kan worden

 • Löter Kuck

  De manier waarop het gaat en wie er bij betrokken is/zijn, dat zegt al méér dan genoeg!
  En dan de onzalige reactie van de Gemeente Zaanstad (die de lap grond verleden jaar al had willen verkopen aan de stichting kleurrijk) dat niet bekend was dat er een moskee zou moeten komen. Flikker toch op, Rita Visscher!!
  Saendelft is géén plek voor een moskee. Dat weet Gemeente Zaanstad ook, daarom had men dit allemaal stilletjes willen houden. Wat een geluk dat de verkoop van de grond verleden jaar niet is doorgegaan, nu is er nog een kans dat het tegengehouden kan worden. Zo niet, dan moeten we elk avond ongedaan maken wat de bouwvakkers die dag bereikt hebben. Zo komt die moskee nooit af.

 • Ruud Kroese

  Ze kunnen beter de nieuwe Moskee op het terrein waar de nieuwe ika zou komen wand de nieuwe ika kont er toch niet meer.

 • Czaar Peter

  hou die rotzooi ff lekker in Saendelft, in Zaandam-zzzuid hebben we al een Moskee en dat is meer dan genoeg

 • saendelver

  In het kader hiervan is het misschien ook handig om eens te kijken hoe het afgelopen is met de vermeende vervuiling in de grond van dat terrein. Voor nieuwbouw heeft men toch een schone grond verklaring nodig?
  http://www.noordhollandsdagblad.nl/stadstreek/zaanstreek/article13943473.ece

 • Asendelver

  De gemeente Zaanstad is niet te vertrouwen. Geld gaat voor alles en voor de rechten van de burger. Wie start er een handtekeningen actie zodat vooral Saendelvers duidelijk kunnen maken dat ze geen moskee willen?
  Wie – o – wie?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *