Waar iedereen je naam kent en waar ze altijd blij zijn als je langskomt. Een fijne daghap, een variëteit aan bieren, en voorheen een terras aan de Zaan.

Café Sman bestaat volgend jaar 100 jaar, en staat op nummer 76 op onze lijst van oudste bedrijven uit de Zaanstreek.

Maar eigenlijk gaat de gastvrije geschiedenis van dit plekje aan de Zaan veel verder terug. In 1607 zat er al een herberg.

Op de website wordt het terras aan het water nog vermeld:

“Tevens beschikken wij over een prachtig terras aan het water, waardoor het zelfs per boot mogelijk is om ons te bezoeken.”

Maar dat is verleden tijd. Hoewel er een prima steiger-terras is gebouwd door de gemeente, wordt er geen vergunning meer verleend voor een terras. De exploitant van Sman zou dat – na een paar jaar zonder terras – wel weer willen maar begreep van de gemeente dat het te gevaarlijk is om over te steken.

Dat klopt niet volgens de gemeente, er is nu geen huurovereenkomst voor deze plek. Maar belangrijker is dat “de plek een pleisterplaats voor recreatievaart is en dus is het niet gewenst dat daar een terras is.”

Wij vinden het jammer. Ook voor toeristen die onze streek vanaf het water bezoeken, zou het een feest zijn om niet alleen aan te meren maar ook op het terras een versnapering te gebruikers (idem voor langsfietsers, wandelaars en bermtoeristen die per automobiel komen).

Democratisch Zaanstad is al een tijd bezig met de zaak van Sman. Zo zijn er diverse gesprekken gevoerd met de ambtelijke dienst maar volgens Jos Kerkhoven van DZ is er weinig beweging bij de gemeente te constateren. Bij de behandeling van de Kadernota zal DZ aandacht aan de zaak besteden.

Via Google streetview vonden we een beeld uit 2008:

Zo ligt het er nu bij:

Het gezellige (maar wel wat kleine) terras op de stoep:

De bocht: