Geen Zaanterras voor Café Sman

Waar iedereen je naam kent en waar ze altijd blij zijn als je langskomt. Een fijne daghap, een variëteit aan bieren, en voorheen een terras aan de Zaan.

Café Sman bestaat volgend jaar 100 jaar, en staat op nummer 76 op onze lijst van oudste bedrijven uit de Zaanstreek.

Maar eigenlijk gaat de gastvrije geschiedenis van dit plekje aan de Zaan veel verder terug. In 1607 zat er al een herberg.

Op de website wordt het terras aan het water nog vermeld:

“Tevens beschikken wij over een prachtig terras aan het water, waardoor het zelfs per boot mogelijk is om ons te bezoeken.”

Maar dat is verleden tijd. Hoewel er een prima steiger-terras is gebouwd door de gemeente, wordt er geen vergunning meer verleend voor een terras. De exploitant van Sman zou dat – na een paar jaar zonder terras – wel weer willen maar begreep van de gemeente dat het te gevaarlijk is om over te steken.

Dat klopt niet volgens de gemeente, er is nu geen huurovereenkomst voor deze plek. Maar belangrijker is dat “de plek een pleisterplaats voor recreatievaart is en dus is het niet gewenst dat daar een terras is.”

Wij vinden het jammer. Ook voor toeristen die onze streek vanaf het water bezoeken, zou het een feest zijn om niet alleen aan te meren maar ook op het terras een versnapering te gebruikers (idem voor langsfietsers, wandelaars en bermtoeristen die per automobiel komen).

Democratisch Zaanstad is al een tijd bezig met de zaak van Sman. Zo zijn er diverse gesprekken gevoerd met de ambtelijke dienst maar volgens Jos Kerkhoven van DZ is er weinig beweging bij de gemeente te constateren. Bij de behandeling van de Kadernota zal DZ aandacht aan de zaak besteden.

Via Google streetview vonden we een beeld uit 2008:

Zo ligt het er nu bij:

Het gezellige (maar wel wat kleine) terras op de stoep:

De bocht:

Deel dit artikel:

12 reacties

 • Jaap keijzer

  ja, maak het vooral niet te gezellig in Zaanstad.

 • JanN

  Prima plek voor een terras en inderdaad jammer dat het al jaren dicht is. Gevaarlijk? Gemeente, probeer daar dan eens een mooie oplossing voor te bedenken.

 • Ernst Debets

  Was dit ook de plek waar ooit eens een pontje over de Zaan ging onder de prachtige reclamezin van de kroegbaas: “Hier zet men koffie en over de Zaan” ?

 • Knabbelaar

  Jammer dat mijn typerende opmerking over het Zaanse ambtenarenapparaat is verwijderd.

 • Perry van der Velden

  Zebrapad ??

 • Olga

  Ik zou als overbuurvrouw een terras gezellig vinden maar denk voor de hele omgeving dat eerst het veilig moet worden om over te steken en er geen vrachtwagens en raceauto’s door de bocht moeten scheuren. Levensgevaarlijke situaties? ik zie ze elke dag. Als je daar dan loopt met je dienblad vol pils…

 • Gewoon een leuk aangeklede loopbrug plaatsen en zwaar verkeerd mijden boven 3,5ton

 • vaartje197

  tunneltje? Zaanstad is toch gek op tunnels, want volgens mij willen ze de tunnelstad van Nederland worden

 • Nico

  Als verkeersveiligheid de beweegreden is voor Gemeente Zaanstad om de vergunning te weigeren dan moeten er toch vast wel knappe koppen zijn om dat te verbeteren. Waar een wil is is een weg. Ik woon bv al 52 jaar in Wormerveer en wist niet dat dit gebeid een 30KM zone is… rij er dagelijks doorheen en idd, er staat 1 bord bij Guus Göbels… dat kan beter 🙂

  Ben iig een Petitie begonnen om te zien wat we kunnen veranderen:

  https://zaanterrasopen.petities.nl

  Misschien is beter aangeven van de 30KM zone en een bord dat er voetganger oversteken thv Sman een idee om daarna een proefperiode in te stellen om te zien of veiligheid nu echt wel het probleem is.

 • Jacques Stoop

  Als ik na wat dagen op stap weer terugkom in Wormerveer en Krommenie ben ik blij. Hier zijn gelukkig de minste terrassen in Nederland en dat is een stuk veiliger. Het moet niet gekker worden in dit bananendorp, wat een onvoorstelbaar bestuur. Wel de onveilige uitVaartbrug in Krommenie tolereren en dit niet, hoe kan dat en hoe lang moeten wij dit nu allemaal maar pikken??

 • Paladijn

  Verstarde stijve ambtenaren die vanuit Zaandam achter een bureau de Zaanstreek “besturen”. Zo het vreemd zijn wanneer blijkt dat zij niet eens precies weten waar cafe Sman en het terras zijn? En wat gevaarlijk betreft: Hebben wij niet een paar ogen om te kijken? Volgens mij zijn er belangrijkere zaken in Zaanstad te doen als dit!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *