Na ruim een maand wordt de gevaarlijke situatie langs de Havenstraat in Zaandam provisorisch opgelost. Op de zandstrook langs de autoweg is met rijplaten een tijdelijk voetpad aangelegd zodat voetgangers niet meer over de weg hoeven te lopen.

In verband met de werkzaamheden op de Houthavenkade verdween half december het voetpad langs de Havenstraat. Voetgangers moesten over de straat lopen, terwijl de weg nauwelijks breed genoeg is voor een auto. ’s Avonds zijn voetgangers die op de rijbaan lopen vrijwel onzichtbaar. Ook voor fietsers is het riskant.

Om de gevaarlijke situatie te ontlopen ploeterden voetgangers liever door het mulle zand dan zich bloot te stellen aan het autoverkeer.

De woordvoerder van wethouder Slegers zegt dat het werk “helaas langer duurt dan verwacht, vanwege de vorst in de grond.” Voetgangers krijgen een tijdelijke looproute. Het stuk langs de Havenstraat wordt verhard om daar een voetpad en fietspad naast elkaar aan te leggen: “op die manier zijn voetgangers en fietsgangers niet op dezelfde weg als het bouwverkeer.”

Naar verwachting duurt het verharden anderhalve week. “Daarna worden ook werkzaamheden uitgevoerd bij de brug en de parkeerplaats bij Dukra, om de voet/fietsroute geheel langs het water te leiden.”

De tijdelijke oplossing (foto: 17 januari, De Orkaan)
Het stuk langs de Havenstraat vorige week (foto: Bas Sommeijer)
Havenstraat zonder voetpad (20 december, 2023, foto: De Orkaan).

Door Piet Bakker. Bron: eerder nieuws op De Orkaan en woordvoerder Zaanstad, foto’s: De Orkaan en Bas Sommeijer.