In Zaanstad is het gratis trouwen een kale bedoening: zonder publiek, ringen, foto’s of toespraken in een kamertje achteraf.

Wie niks wil betalen voor de mooiste dag van zijn (m/v) leven kan dat beter in Wormerland doen. In Oostzaan is het trouwens ook een karige boel.

In Wormerland is het tijdstip niet echt feestelijk: maandagochtend om 9.00 en 9.15 uur, je moet na een kwartier weer weg zijn. Maar de huwelijksvoltrekking vindt wel plaats in de Raadszaal en er mogen maximaal 10 personen (inclusief bruidspaar) aanwezig zijn. Toespraken en/of uitgebreid feliciteren van het bruidspaar mag trouwens niet.

Betaald trouwen in Wormerland kost maandag t/m vrijdag overdag € 354. ’s Avonds is dat € 471. Op zaterdag is de prijs € 494 en op zondag en erkende christelijke feestdagen € 517. (In Zaanstad is zondag geen optie.)

Behalve in het gemeentehuis kan je trouwen in de Stoomhal, Maria Magdalena Kerk, de ‘ Nieuwe’ Kerk, de Poelboerderij, Groos, De Hofjes, in Jisp (kerk, oude raadshuis) en Spijkerboor (Heerenhuis, foto boven).

Oostzaan

In Oostzaan kan je alleen op maandagochtend om 9.00 uur gratis trouwen, “indien één of beide partijen inwoner van de gemeente is”. Je staat na de huwelijksvoltrekking (in een spreekkamer in het gemeentehuis) na 10 minuten weer op straat. Er mogen maximaal 8 personen (inclusief max. 2 getuigen en het bruidspaar) aanwezig zijn. Geen toespraken en/of uitgebreide felicitaties voor het bruidspaar.

Op weekdagen kost trouwen in de Theaterzaal of de Raadszaal van Oostzaan of in de Grote Kerk overdag € 582 en ’s avonds € 628. Voor de zaterdag wordt € 650 in rekening gebracht, op zondag en erkende christelijke feestdagen € 673.

De extra opties voor betaald trouwen in Oostzaan zijn legio. Het kan goedkoper in de Beerlingzaal of Hofmanzaal van het gemeentehuis, in Paviljoen ’t Twiske, Twiske Haven, Van der Valk en Bartel Jacobsz Centrum. Maar ook duurder als je De Protestantse Kerk en het Bartel Jacobsz Centrum gebruikt.

En Oostzaan heeft ‘budget-trouwen’ op dinsdag t/m donderdag om 10.00 uur voor € 126,00.

Op dinsdagochtend t/m donderdagochtend 10.00 uur kunt u trouwen indien één of beide partijen ingeschreven staan in de basisregistratie personen (BRP) als inwoner van de gemeente Oostzaan. De huwelijksvoltrekking vindt plaats in een spreekkamer in het gemeentehuis en duurt 15 minuten. Bij de huwelijksvoltrekking mogen maximaal 15 personen (inclusief max. 4 getuigen en het bruidspaar) aanwezig zijn. Er is geen gelegenheid voor toespraken en/of het uitgebreid feliciteren van het bruidspaar.