Al sinds februari 2022 organiseert Extinction Rebellion op elke eerste maandag van de maand om 12.00 een klimaatalarm voor het Stadhuis van Zaanstad. Synchroon met de sirenes van het testalarm wordt gedemonstreerd voor het klimaat: “de overheid laat ons al jaren in de steek, daarom is het noodzakelijk dat we in opstand komen. De klimaatramp is er al.”

Op de eerste foto’s van de acties in 2022 ging het nog om een handjevol actievoerders. Inmiddels zijn de demonstranten met een grote groep aanwezig.

Deze keer werden ze toegesproken door wethouder Wessel Breunesse en de ‘klimaatburgemeesters’ van Zaanstad (dat zijn Iris Vogt, Mieke Pels, Thomas van Nus en Tamara Meerhoff). Onder leiding en begeleiding van Leoni Jansen werd Patti Smith’s ‘People have the Power’ gezongen.

Extinction Rebellion:

“De actiegroep roept de gemeente op om de klimaat- en ecologische crisis heel serieus te nemen en eerlijk en adequaat klimaatbeleid te maken. Daarbij is het van belang dat de inwoners worden geïnformeerd over de risico’s die we lopen, dat we met zijn allen gaan doen wat nodig is om de ontwrichtende klimaatramp tegen te gaan, en dat inwoners mee gaan beslissen over een eerlijke transitie.”

Lees meer over Extinction Rebellion en het klimaatalarm.

6 november 2023: Wessel Breunesse spreekt de actievoerders toe