Groene superhelden: Japanners op het Skagerrak

Ze staan met hun poten stevig in de modder dag en nacht keihard voor ons te werken, maar ze geven geen kik.

Zaanse bomen zijn uit het juiste hout gesneden. Met de huidmondjes op hun blad happen ze onze vuile lucht naar binnen waarna ze het uitademen als pure zuurstof.

Helden zijn het, terwijl ze zichzelf niet snel op de bast zullen slaan.

Daarom doen wij dit voor ze: elke week zet Monique Zonneveld van de Facebookpagina Bomen in de Zaanstreek een exemplaar in het zonnetje, vandaag een fijne Japanner.

Deel 6: Heeft u al de Japanse bewoners op het Skagerrak ontmoet ?
bomen zaandam zuid 015Op het Skagerrak in Zaandam-Zuid staan 20 waardevolle Japanse Zelkova serrata’s. Het is een van de weinige straten in Zaanstad waar alle gemeentelijke bomen als dendrologisch waardevolle bomen zijn aangewezen.
De Zelkova serrata is een Aziatische, bladverliezende boom. Serrata betekent ‘gezaagd’ wat duidt op de gezaagde rand van de bladeren.
Op latere leeftijd hebben deze iepen een afschilferende bast (net als bij een plataan). Een feest, want deze Japanners zullen in de herfst verkleuren naar de prachtigste tinten van rood tot oranje.
En hier is meer informatie over de Zelkova Serrata’s.< En alle bijzondere bomen die tot dusver zijn langsgekomen op de kaart

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *