Hulp voor benarde boom

“Vrijdag zagen we, lopend langs het vroegere huis van mijn ouders, aan het begin van Dirk de Kortestraat in Zaandam een zieltogende boom. We stopten bij het hekje en zagen: zijn wortels waren afgedekt met worteldoek, dat reikte tot de stam.”

We ontvingen de mail met foto’s van Marisca Milikowski. Daarop zagen we een boom (een esdoorn misschien?). Om de boom was, ter bescherming, een prachtig hekje geplaatst. Maar zelfs wij konden zien dat de boom niet vrolijk was:

Marisca Milikowski

‘Het worteldoek was verzwaard met kiezelstenen. Deze boom had het benauwd en kreeg ook geen water meer.’

Als we onderzoek doen (Google is onze vriend) naar het gebruik van worteldoek rond een boom lezen we dat anti-worteldoek ervoor kan zorgen dat de wortels eronder niet kunnen opdrogen, er zuurstofgebrek ontstaat en de temperatuur onder het doek zo hoog kan oplopen dat er verbranding ontstaat. Ook kan er vochttekort optreden doordat het doek maar 5% water doorlaat. De boomspiegel rond een boom moet altijd minimaal 30 centimeter zijn. Dat was hier niet het geval. Gelukkig greep Marisca in:

Marisca Milikowski

‘We hebben eerste hulp geboden en het worteldoek opengereten. Dat plastic hebben we gisteren een eindje weggetrokken en vanmiddag hebben de boom wat water toegediend uit de Hanepadsloot. Ik hoop dat de boom tijdig voldoende hulp krijgt uit de buurt.’ 

Marisca Milikowski

Misschien zijn er buurtweboners die af en toe bij de reus op bezoek willen met wat liefde en water?

Deel dit artikel:

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *