Er zijn leden van de fractie van GroenLinks in Oostzaan die willen voorkomen dat Marvin Polak burgemeester van Oostzaan wordt. Hij heeft zich in het verleden op sociale media zeer negatief uitgelaten over de partij en op Twitter ook dubieuze Baudet-berichten geretweet.

Polak heeft de omstreden berichten inmiddels verwijderd.

Op zijn meest positief kunnen we het ‘geen fraaie start’ noemen. Maandag plaatsten we het nieuws van de voordracht van Marvin Polak als nieuwe burgemeester van Oostzaan

De directeur van een IT-bedrijf koos ervoor eerste burger van het dorp achter de ophaalbrug te willen worden, en na de voordracht (als een van de dertien) van de Commissaris van de Koning, viel het oog van de vertrouwenscommissie op hem. 

Kort daarop plaatste Erik Schaap (Bureau Discriminatiezaken) een tweet waaruit bleek dat de geschiedenis van Polak niet enkel bestond uit het feliciteren van 100-jarigen en het openen van #inspirerende bijeenkomsten: 

Oostzaans PvdA-raadslid Eelco Taams noemde de tweet van Polak in een reactie op Twitter ‘verontrustend’.

Verder noemde Polak GroenLinks in een discussie over de Palestijnen en Israël een ‘failliete partij’.

Ook beschuldigde hij op grond van een column van Leon de Winter in De Telegraaf ‘GroenLinks-kringen’ van antisemitisme.

Een veeg teken is dat Marvin niet alleen onbereikbaar blijkt, maar dat hij ook nog eens zijn Twitter-geschiedenis ‘opschoont’. Hij heeft verschillende ‘gevoelige’ boodschappen weggehaald. Het besef is er blijkbaar wel: hij weet dat wat hij eruit gooide via de sociale media geen beeld schetst van een burgervader die boven de partijen kan staan. De verantwoording is ver te zoeken.

Onbereikbaar

We proberen de hele week al in contact te komen met de beoogde burgemeester van Oostzaan, maar dat lukt niet. Bij het IT-bedrijf waarvan hij directeur zou zijn wordt verteld dat hij ‘er niet meer is’, en dat hij zijn werktelefoon ook niet meer beantwoordt, en gemeentesecretaris Menso Bosma van Oostzaan zegde (na herhaald verzoek) toe gisteren terug te komen op onze vraag, maar we wachten nog.

In Uithoorn, waar hij politiek en zakelijk actief was, is weinig te vinden over Polak. Dat zegt precies niks. Het komt omdat er geen Orkaan is in Uithoorn (en ook geen enkel ander medium dat de gemeente op de voet volgt). Een raadslid dat we spreken, vertelt dat er vroeger drie kranten waren, maar tegenwoordig zijn die weg. Er was geen budget. 

Intussen meldt GroenLinks-raadslid Annemarie van Duijnhoven aan De Orkaan zich ‘het leplazarus geschrokken te zijn’. Een deel van de fractie wil onderzoeken hoe ze kan voorkomen dat Polak naar Oostzaan komt. Makkelijk is dat niet, want er is een voordracht gedaan vanuit de vertrouwenscommissie van de gemeenteraad. Daar moet altijd een reserve-kandidaat bij worden aangewezen. Als Polak wordt ingetrokken, dan begint het proces van kiezen van voren af aan: er moet immers altijd een reserve zijn…

Eén heeft de vertrouwenscommissie in ieder geval niet gedaan: de uitingen van de kandidaten op sociale media bekeken…

Marvin Polak was dus – ondanks diverse pogingen via diverse kanalen – niet bereikbaar voor een reactie.

UPDATE: inmiddels heeft Polak toegezegd bereid te zijn enkele vragen van De Orkaan te beantwoorden, maar dat zal pas over enkele dagen zijn.