GroenLinks Oostzaan: ‘We zijn ons het leplazarus geschrokken.’

Er zijn leden van de fractie van GroenLinks in Oostzaan die willen voorkomen dat Marvin Polak burgemeester van Oostzaan wordt. Hij heeft zich in het verleden op sociale media zeer negatief uitgelaten over de partij en op Twitter ook dubieuze Baudet-berichten geretweet.

Polak heeft de omstreden berichten inmiddels verwijderd.

Op zijn meest positief kunnen we het ‘geen fraaie start’ noemen. Maandag plaatsten we het nieuws van de voordracht van Marvin Polak als nieuwe burgemeester van Oostzaan

De directeur van een IT-bedrijf koos ervoor eerste burger van het dorp achter de ophaalbrug te willen worden, en na de voordracht (als een van de dertien) van de Commissaris van de Koning, viel het oog van de vertrouwenscommissie op hem. 

Kort daarop plaatste Erik Schaap (Bureau Discriminatiezaken) een tweet waaruit bleek dat de geschiedenis van Polak niet enkel bestond uit het feliciteren van 100-jarigen en het openen van #inspirerende bijeenkomsten: 

Oostzaans PvdA-raadslid Eelco Taams noemde de tweet van Polak in een reactie op Twitter ‘verontrustend’.

Verder noemde Polak GroenLinks in een discussie over de Palestijnen en Israël een ‘failliete partij’.

Ook beschuldigde hj op grond van een column van Leon de Winter in De Telegraaf ‘GroenLinks-kringen’ van antisemitisme.

Een veeg teken is dat Marvin niet alleen onbereikbaar blijkt, maar dat hij ook nog eens zijn Twitter-geschiedenis ‘opschoont’. Hij heeft verschillende ‘gevoelige’ boodschappen weggehaald. Het besef is er blijkbaar wel: hij weet dat wat hij eruit gooide via de sociale media geen beeld schetst van een burgervader die boven de partijen kan staan. De verantwoording is ver te zoeken.

Onbereikbaar

We proberen de hele week al in contact te komen met de beoogde burgemeester van Oostzaan, maar dat lukt niet. Bij het IT-bedrijf waarvan hij directeur zou zijn wordt verteld dat hij ‘er niet meer is’, en dat hij zijn werktelefoon ook niet meer beantwoordt, en gemeentesecretaris Menso Bosma van Oostzaan zegde (na herhaald verzoek) toe gisteren terug te komen op onze vraag, maar we wachten nog.

In Uithoorn, waar hij politiek en zakelijk actief was, is weinig te vinden over Polak. Dat zegt precies niks. Het komt omdat er geen Orkaan is in Uithoorn (en ook geen enkel ander medium dat de gemeente op de voet volgt). Een raadslid dat we spreken, vertelt dat er vroeger drie kranten waren, maar tegenwoordig zijn die weg. Er was geen budget. 

Intussen meldt GroenLinks-raadslid Annemarie van Duijnhoven aan De Orkaan zich ‘het leplazarus geschrokken te zijn’. Een deel van de fractie wil onderzoeken hoe ze kan voorkomen dat Polak naar Oostzaan komt. Makkelijk is dat niet, want er is een voordracht gedaan vanuit de vertrouwenscommissie van de gemeenteraad. Daar moet altijd een reserve-kandidaat bij worden aangewezen. Als Polak wordt ingetrokken, dan begint het proces van kiezen van voren af aan: er moet immers altijd een reserve zijn…

Eén heeft de vertrouwenscommissie in ieder geval niet gedaan: de uitingen van de kandidaten op sociale media bekeken…

Marvin Polak was dus – ondanks diverse pogingen via diverse kanalen – niet bereikbaar voor een reactie.

UPDATE: inmiddels heeft Polak toegezegd bereid te zijn enkele vragen van De Orkaan te beantwoorden, maar dat zal pas over enkele dagen zijn.

Deel dit artikel:

5 reacties

 • Arne Bezemer

  Wat een vreselijke vent, morgen we ajb een andere burgemeester?!

 • E. Renkema

  Zit niet op zo iemand te wachten. Dit zijn uitlatingen die niet horen bij een burgervader van welke gemeente dan ook!

 • S.Meijn

  Wikipedia,

  Marvin Polak
  Naar navigatie springenNaar zoeken springen
  Marvin Polak
  Plaats uw zelfgemaakte foto hier
  Algemene informatie
  Volledige naam Marvin Dennis Polak
  Geboren 15 januari 1978
  Geboorteplaats Amsterdam
  Partij VVD
  Alma mater Nationale Luchtvaartschool
  Politieke functies
  2006-2014 lid gemeenteraad van Uithoorn
  2014-2018 wethouder van Uithoorn
  2014-2018 1e locoburgemeester van Uithoorn
  Portaal Portaalicoon Politiek
  Nederland
  Marvin Dennis Polak (Amsterdam, 15 januari 1978)[1] is een Nederlandse ondernemer, bestuurder en politicus namens de VVD. Sinds 15 maart 2021 is hij de beoogde burgemeester van de gemeente Oostzaan.

  Inhoud
  1 Biografie
  1.1 Opleiding en loopbaan
  1.2 Politieke loopbaan
  1.3 Persoonlijk
  Biografie
  Opleiding en loopbaan
  Polak volgde van 1986 tot 1990 lager onderwijs op de Rosj Pina in Amsterdam. Van 1990 tot 1992 ging hij naar het vwo op het Maimonides in Amsterdam en van 1992 tot 1996 op het Alkwin Kollege in Uithoorn. Van 1996 tot 1999 volgde hij een hoger hbo-opleiding tot verkeersvlieger op de Nationale Luchtvaartschool.[2][3][4][5]

  Polak was van 1999 tot 2003 werkzaam in de in- en verkoop van vliegtuigonderdelen, werkte hij voor een softwarebedrijf en was hij verkeersvlieger bij Ryanair. Van 2003 tot 2014 was hij eigenaar en commercieel directeur van Modan en richtte hij zich op totaalautomatisering van bedrijven via onder andere cloud computing. Van 2018 tot 2021 was hij algemeen directeur van IT-bedrijf Mica.[3][4][5][6][7][8]

  Politieke loopbaan
  Polak werd in 2004 politiek actief voor de Uithoornse VVD als fractiemedewerker. Van 2006 tot 2014 was hij namens de VVD gemeenteraadslid van Uithoorn en was hij woordvoerder Economische zaken, Schiphol en Sociale zaken en werkgelegenheid. Van 2014 tot 2018 was hij namens de VVD wethouder en 1e locoburgemeester van Uithoorn en had hij in zijn portefeuille Ruimtelijke ordening, Mobiliteit, Verkeer en Vervoer, Economische Zaken, Werk en Inkomen, Wonen en Volkshuisvesting.[3][4][5][9]

  Polak werd op 15 maart 2021 door de gemeenteraad van Oostzaan voorgedragen als nieuwe burgemeester. De verwachting is dat hij op 1 juni 2021 wordt geïnstalleerd.[8][5]

  Persoonlijk
  Polak woont samen en heeft drie kinderen.[4]

  Bronnen, noten en/of referenties
  Uittreksel Handelsregister Kamer van Koophandel, Stichting Samen aan de Amstel, geraadpleegd 16 maart 2021
  Profiel Marvin Polak, SchoolBANK, geraadpleegd 16 maart 2021
  Profiel Marvin Polak, LinkedIn, geraadpleegd 16 maart 2021
  Introductie van de nieuwe wethouders van Uithoorn, 0297.nl, 14 mei 2014
  Marvin Polak voorgedragen als burgemeester Oostzaan. Voorheen wethouder in Uithoorn, Noordhollands Dagblad, 15 maart 2021
  Modan BV, Drimble, geraadpleegd 16 maart 2021
  Mica Software, Drimble, geraadpleegd 16 maart 2021
  Oostzaan draagt Marvin Polak voor als nieuwe burgemeester, Gemeente Oostzaan, 15 maart 2021
  Zoekresultaten voor Marvin Polak, Overheid in Noord-Holland, geraadpleegd 16 maart 2021
  Categorieën: Nederlands ondernemerVVD-politicus

 • Louis Dirksen

  Het lekken uit een vertrouwenscommissie is een strafbaar feit. Dat desondanks een lid van de vertrouwenscommissie alhier meende te moeten vertellen dat de benoeming unaniem was, is op het randje.
  Nu zie je maar weer waarom een en ander vertrouwelijk is. Alle fractievoorzitters waren pro Polak. Ook GroenLinks en de PvdA. En dan nu toeslaan als de race gelopen is? Moet de aandacht soms worden afgeleid van de dramatische verkiezingsuitslag die deze partijen tot Oostzaanse politieke splinters heeft gemaakt?

  Heeft de vertrouwenscommissie haar werk goed gedaan? Valt te bezien. Voor elke politieke functie in dit land dat het niveau van assistent-fractielid overstijgt kun je bijvele instanties de Facebook en twittergeschiedenis van een beoogd slachtoffer opvragen. Wat Sgaap ontdekte had de vertrouwenscommissie dus al in vroegtijdig stadium kunnen weten en er haar voordeel mee kunnen doen.

  Overigens is deze hele geschiedenis het zoveelste bewijs dat actief meedoen op Facebook en Twitter meer kapot maakt dan drank kan goedmaken.

  Zegt Louis (nooit actief geweest op Facebook en Twitter…..)

 • Even een paar feiten:Het werk van de vertrouwenscommissie is geheim, maar het resultaat wordt aan de raad gepresenteerd en die neemt besluit dat openbaar wordt gemaakt. Het raadsbesluit werd unaniem gesteund. Dat hoeft niet geheim te blijven. Een verdeeld advies van de commissie leidt niet tot een unaniem openbaar raadsbesluit. Antecedentenonderzoek is geen taak van de vertrouwenscommissie. Die gaat de gesprekken met de voorgeselecteerde kandidaten aan aan de hand van informatie die is verzameld door het kabinet van de Commissaris van de Koning.
  De vervolgens opgedoken tweets zijn zorgvuldig tegen het licht gehouden, besproken met alle betrokkenen en hebben gesulteerd in een verklaring van de fractievoorzitters die vandaag, 22 maart, is gepubliceerd. Het vertrouwen is hersteld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *