Bert Jongert (GroenLinks, Oostzaan) wil Polak niet als burgemeester

Nog geen kwartier nadat burgemeester Wimar Jaeger een verklaring rond had laten sturen over de positieve houding van alle fracties tegenover de komst van de nieuwe burgemeester Marvin Polak, maakte GroenLinks-raadslid Bert Jongert een einde aan het feestje van de eensgezindheid.

Hij zei dat hij die verklaring in ieder geval niet ondertekend had en dat de kwalificaties die Polak ten aanzien van GroenLinks gemaakt had zodanig vond dat hij de benoeming van Polak niet kon steunen.

Burgemeester Jaeger probeerde Jongert nog even het spreken te beletten (“gaat dit over de agenda?”) maar het was tevergeefs, Jongert wilde ook nadrukkelijk aangeven dat van steun van GroenLinks* voor de verklaring over de komst van Polak geen aanleiding was. Dit was de tekst:

“Ik zie dat er zojuist een verklaring is gepubliceerd uit naam van alle fractievoorzitters. In deze verklaring wordt gesteld dat er wordt uitgekeken naar een constructieve samenwerking met de heer Polak. Ik wil graag mededelen dat ik deze verklaring niet steun, en dat ik tot op heden de heer Polak niet geschikt vind als burgemeester van Oostzaan. Verder heb ik via een mail de waarnemend burgemeester aangegeven dat ik liever niet zie dat de heer Polak GroenLinks in deze zaak noemt. Dit gaat namelijk de hele raad aan en alle raadsleden meteen maar bij henzelf nagaan hoe zij het vinden als ook hun partij en de leden van die partij en ook de kiezers van die partij de kwalificaties die gemaakt zijn worden geplakt. Ik roep de heer Polak op om onze naam in deze zaak niet meer te gebruiken.”

GroenLinks is één van de collegepartijen in Oostzaan. GroenLinks en VVD hebben samen een ruime meerderheid (9 van de 13 zetels) in de raad.

Lees hier de verklaring: Oostzaan door met Polak.

* Aanvankelijk schreven wij dat GroenLinks de verklaring niet wilde steunen, het gaat dus minstens een fractielid. Blijkbaar heeft fractieleider Marja van der Pol van GroenLinks dus de verklaring ondertekend zonder ruggespraak met de rest van de fractie.

Deel dit artikel:

6 reacties

 • E. Renkema

  Dus toch nog verstandige mensen in de politiek?

 • Frank Peter

  Ach… Groen links… Iedereen telt mee behalve als je het niet met groen links eens bent… Democratie telt niet meer als de standpunten de speciale sneeuwvlokjes doen smelten….

 • Dré Prijs

  Dus is de benoeming van Polak nu al controversieel. De nieuwe burrie kan beter de eer aan zichzelf houden. Ik ben wel nieuwsgierig wat GroenLinks gaat doen als Polak toch wordt geïnstalleerd. Kan je na zo’n uitspraak (‘ Polak is niet geschikt’) nog wel in het college blijven zitten. Lijkt mij ook niet geloofwaardig. Kortom, hoe hard speelt GroenLinks dit? Hij er uit, of wij er uit? 🤔😉

 • Louis Dirksen

  Volgend jaar effe kijken op basis van de verkiezingsuitslag van vorige week hoeveel Oostzaners Groen Links nog willen of BJJ in het bijzonder……..

  • E. Renkema

   Helaas zijn er te weinig politici die hun mening bekend maken. Of heeft u liever mensen die het motto “stikken of slikken” aanhangen? En, nee ik ben geen aanhanger van GL.

 • Steven van 't Veer

  Helaas is het raadsbesluit al genomen. Polak zou de eer aan zichzelf moeten houden en zijn ontslag aanbieden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *