Groep Monen gaat door als Oostzaan Natuurlijk

De eenmansfractie van oud-wethouder Rob Monen gaat verder als ‘echte’ politieke partij: Oostzaan Natuurlijk.

Monen splitste zich vrijwel meteen na de verkiezingen van maart 2022 af van zijn partij GroenLinks. De partij maakte ook geen deel meer uit van het nieuwe college.

De directe aanleiding was Monens opstelling over het Twiske waar hij volgens de rest van de fractie te veel als wethouder opstelde en het GroenLinks-standpunt te weinig vertegenwoordigde.

Maar ook al voor de verkiezingen boterde het niet tussen Monen en rest van de fractie. Een schisma lag op de loer.

Die bom is nu dus definitief gebarsten met de oprichting van Oostzaan Natuurlijk:

“In Oostzaan ontbreekt al langere tijd een lokale partij die zich, met een open blik naar de wereld om ons heen, uitsluitend richt op de belangrijke onderwerpen voor de inwoners van ons prachtige dorp. Dit zonder ídeologische last die landelijke partijen meedragen en de beste oplossingen vindt voor de problemen in Oostzaan.”

De partij wil:

“Geen festivals en overnachtingen in Het Twiske. De druk op het recreatiegebied wordt met hogere bezoekersaantallen de komende jaren vele al malen groter dan nu het geval is. Daarbij voldoet het aan zijn recreatieve functie die het mooie Twiske ook heeft, maar loopt tegelijkertijd tegen haar grenzen aan.”

Daarmee lijkt het programma sprekend op dat van GroenLinks en staat haaks op wat Monen eerder uitdroeg.

Voor de rest lijkt het programma op dat van alle andere partijen: wonen, zelfstandig blijven en “iedereen meedoen”.

Ook oud-GL-raadslid Marja vd Pol-Gase heeft zich bij de nieuwe partij aangesloten. Bert Jongert is voorzitter en Arjen Ronner de fractie assistent. hier vind je de website.

De foto boven komt van het twitter-account van Arjen Ronner (wij hebben er alleen heel professioneel de nieuwe partij ingeshopt).

Deel dit artikel:

10 reacties

 • Louis Dirksen

  In die goeie ouwe CPN- tijd heetten dit soort lieden gewoon scheurmakers…

 • Dirk Marinus Sr

  Oude wijn in een nieuwe zak met Groen Slinks…..

  • louis dirksen

   Volgens mij , Dirk, net efffe te veel nieuwe wijn in een paar ouwe politieke zakken. Normaal is het in Oostzaan al lang niet meer..

 • Jan Dirk Schouten

  Als je eerst voor festivals stemt als politicus en nu roept dat je tegen bent, dan ben je verkeerd bezig. Niemand gelooft je. En ook kiezersbedrog. Je stemt op GL en je wordt ‘verblijd” met een nieuwe partij. Op die wijze wordt het klein beetje vertrouwen in de politiek om zeep geholpen. Niet alleen een scheurmaker, maar meer. Vul maar in. Monen had beter tegen het lentekabinet kunnen stemmen, dan was hij in ieder geval nog wat consistent. En dat de orkaan de verkiezingsposter bewerkt, ja, dat is weinig elegant. Je haakt aan op andere partij. Maar hij stond al met de hark/bezem klaar om de rommel na het festival op te ruimen…..En dat was er. De natuur heeft de nodige schade belopen. En dan met nieuw ‘elan’ komen. Kijk naar de landelijke politiek en je ziet dat het nog steeds oude wijn is.

 • Jantje Vastenhouw-Klop

  Een ronkende tekst op de website van de nieuwe politieke partij ‘Oostzaan Natuurlijk’. Ik lees daar: “Om de natuur te ontzien en de rust te behouden, die vele bezoekers hier ook zoeken, zijn wij tegen overnachtingen en festivals in dit prachtige Natura2000 gebied”. Dat is mooi. Het merkwaardige feit doet zich echter voor, dat overnachten en festivals in dit prachtige Natura2000 gebied, al vanaf 2013 verboden is. Dit heeft de gemeenteraad, de inwoners dus, bij de vaststelling van het bestemmingsplan allang wettelijk vastgelegd. Alleen de politiek, met de heer Monen voorop, heeft zich nooit aan de wet gehouden door festivals alle jaren feitelijk illegaal toe te staan. Nooit het bestemmingsplan geraadpleegd en de festivals alle jaren zonder omgevingsvergunning toegestaan. Het moet toch niet gekker worden met Oostzaan Natuurlijk. Het lijkt meer op Onbetrouwbaar Natuurlijk.

 • Dirk Marinus Sr

  Kortom, een slak zonder ruggengraat,,,

 • S. Meijn

  Jaren gelden was ik samen met de fam. van Berge bij een vergadering van het Twiske in het gebouw bij de haven. Dit ging over het Twiske dat toen zo’n 350.000 te kort kwam. Geen kleinigheid denk ik.
  Hier waren mensen van Natura 2000 aanwezig gedeputeerde Jaap Bond, Rob Monen wethouder, Mona Keijzer wethouder en andere. Ik zat recht tegen over Rob Monen en Mona Keijzer. Jaap had het woord. Na een min. of vijf vond Rob tegen Mona te zeggen wat moeten wij hier. Tja, dat hoorde ik. Vervolgen waren deze twee aardig onderuitgezakt in de stoel. Ik vond dat dit niet kon. Heb toen even gevraag aan Jaap Bond, voorzitter mag ik even interpreteren natuurlijk zij. Ik zeg er zitten twee mensen in de zaal onderuit gezakt die het geen reed kan schellen wat ze hier komen doen. Men voelde zich aangesproken en gingen recht zitten.
  Tja, ik had het gedaan als blikken konden doden was ik er niet meer. Enige tijd later had den wij de fam. van Berge en ik een goed opgezet plan voor het Twiske. Wij laten ons uitnodigen bij Rob Monen toen wethouder. We kregen 30 min. om het plan uit de doeken te doen. Geloof me het interesseerde hem geen bal. We hadden het verhaal gedaan en konden vertrekken. Hij heeft het in zijn la gelegen er nooit meer naar gekeken. Want hij had het niet bedacht.
  En dit soort mensen willen een nieuwe partij oprichten alleen voor hun zelf de rest scheelt ze geen bal. Als dit soort mensen macht krijgen komen ze op het pluis te zitten. Ze kopen een busje spuitlijm spuiten het op het pluis en komen er nooit meer van af.

 • Louis Dirksen

  Na twee dagen polemiek is het wel duidelijk: Een nieuwe partij waarvan de CEES factor minimaal is om nog maar te zwijgen over het afwezig zijn daarvan bij de initiatiefnemers.

  Voor alle duidelijkheid: CEES staat voor Constructief, Energiek, Eerlijk en Strijdvaardig. Dit alles naar de bevolking toe, natuurlijk…..

 • Dirk Marinus Sr

  De slak heeft zich teruggetrokken in zijn schulp…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *