Haagse mores: Ismail met Rutte (“pleur op”) en Kuzu (“rot op”)

Wat Mark Rutte kan (“pleur op”) kan Tunahan Kuzu minstens goed goed, wie het “veranderende Nederland” niet bevalt kan maar beter “oprotten” volgens de DENK-voorman…

Kuzu deed zijn uitspraak tegenover de Zaandamse vlogger Ismail Ilgun in zijn serie ‘Vasten met Gasten’.

Eerst liep Ismail voor het oog van diverse tv-camera’s toevallig premier Mark Rutte tegen het lijf. Rutte gebruikte de uitdrukking “pleur op” in 2016 in het programma Zomergasten. De Turkse jongeren die Ismail in Poelenburg filmde noemde Rutte destijds “tuig van de richel”, daarbij ook doelend op Ismail zelf aldus de premier die geen onderscheid wenste te maken tussen het filmen en het gefilmde:

“Wat jij toen deed vond ik echt ‘tuig van de richel’-gedrag. Het filmen en daarna het intimideren. Ik vond het verschrikkelijk. Maar iedereen krijgt een kans.”

Vervolgens is Kuzu aan de beurt, eerst gaat hij los op ‘de media’:

“Telegraaf, Powned, GeenStijl, Dagelijkse Standaard, maar ook NRC, Volkskrant en NOS missen de leefwereld van mensen met een migratieachtergrond. Een bepaald deel heeft gewoon haat. Ik kan er echt niks anders van maken.”

Het taalgebruik van Rutte bevalt Kuzu maar matig:

“Als je het hier niet bevalt dan rot je maar op, dan pleur je maar op…. dat soort taal, waarom voelen deze mensen, in dit geval Rutte, zich zo verheven dat ze tegen jou zeggen: je zal je zo moeten gedragen.”

Wat hem er niet van weerhoudt zich in soortgelijke bewoordingen te uiten:

“jij weet dat net zo goed. Jij bent in Zaandam geboren jongen, jij bent Zaandammer, jij bent Nederlander je heb een Turkse achtergrond, dat is een onderdeel van je identiteit, dat is wie jij bent.”

Ismail:

“ik vind het niet fijn als ik word gezien als Nederlander eerlijk gezegd. De meeste Nederlanders kotsen mij uit, dus hoe kan ik daar een onderdeel van zijn?

Kuzu:

“Dat is precies het punt, ik zeg altijd dat als andere mensen jou proberen weg te duwen, betekent niet dat je daarin moet meegaan, zij krijgen precies wat zij willen door jou als ‘de ander’ te behandelen… zij maken niet uit of je erbij hoort of niet, dat maak je zelf uit.

Als het hun niet bevalt, dat veranderende Nederland waarbij verschillende mensen met verschillende achtergronden samen met elkaar leven in een stad als Zaandam, in een wijk als Poelenburg dan rotten zij maar op. Jij bent onderdeel van dit land…. het gaat niet om jouw integratie, jij moet geaccepteerd worden in deze samenleving.”

Hele filmpje zien kan hier: met Rutte (op 6 minunten) en het daarna Kuzu.

Juliëtte Rot wil graag met Kuzu in discussie.

Deel dit artikel:

5 reacties

 • hans van loo

  De heer Kuzu predikt gaarne de omgekeerde wereld.

  • Niceau

   Hij vertegenwoordigt dus een grote bevolkingsgroep in NL.. De kloof tussen deze groep en de rest groeit alsmaar. Ik vind persoonlijk dat er ondertussen meer dan genoeg ‘aangepast’ is aan de wensen van deze betreffende groepering, maar kennelijk zit er geen einde aan de ellenlange wensenlijst.

 • erik

  Zoals zo vaak laten dergelijke uitlatingen de afweging tussen een fatsoenlijke dialoog of het simpelweg negeren praktisch altijd uitkomen op vervelende ‘onderbuik’ opmerkingen; de woorden van Kuzu zijn bewust gekozen en uitsluitend gericht op uitlokken, rellen en kwetsen om vervolgens gemaakt verontwaardigd de schuld bij ‘hun’ te leggen. De ongefundeerde aanval op de vrije pers en het structurele zaaien van tweespalt en haat tussen zijn kiezers en de rest van de bevolking is al eens eerder vertoond met alle ellende van dien, meer redenen om dergelijke demagogen met argwaan te benaderen zou niet nodig moeten zijn.

 • Ed Jonker

  laat Kuzu zelf dan het goede voorbeeld geven ,dus koffer pakken en onmiddellijk oprotten

 • Joost Weemhoff

  Even los van Kuzu en al het inmiddels overbekende commentaar omtrent zijn persoon: er zit enorme groei in Ismail. Interview met Kuzu neemt mooie vormen aan rond minuut 21:00.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *