De komende dagen zijn Halloween-vieringen en ‘lichtjesavonden’ (afgeleid van Allerzielen en Allerheiligen) in Westzaan, Oostzaan, Wormerveer, Koog aan de Zaan, Zaandam en Krommenie.

Het is (bijna) allemaal in strijd met de traditie, de officiële dagen zijn 31 oktober (Halloween), Allerheiligen (1 november) en Allerzielen (2 november). Alleen in Koog weten ze hoe het moet.

Halloween

Halloween is op 31 oktober. Het werd vooral in Groot Brittannië, de VS en Canada gevierd maar is overgestoken naar Nederland en de rest van Europa. Kinderen verkleden zich en gaan de deuren langs voor snoep (een soort Sint-Maarten dus, maar dat valt dus op 11 november).

Allerzielen

Lichtjesavond is een hedendaagse versie van een ‘feest’ dat al ruim 1000 jaar gevierd wordt als Allerzielen. En Allerzielen valt op 2 november. Op die dag worden overledenen herdacht, dat gebeurt via een mis, en door ‘s avonds op de graven van de overleden kaarsen te branden. Het is vooral katholiek, maar niet exclusief. In vrijwel alle Zuid- en Midden-Europese landen wordt het gevierd. Lichtjesavond is Allerzielen in vermomming (en vaak op de verkeerde dag).

Allerheiligen

Allerheiligen is de dag vóór Allerzielen (en valt dus op 1 november). In Latijns Amerika worden Allerzielen en Allerheiligen samen gevierd als ‘Día de los Muertos’. In beide gevallen hebben ze met het eren van de doden te maken. In Mexico gelooft men dat de zielen van kinderen op 1 november terugkeren naar de aarde, en die van volwassenen op 2 november. Zaanse versies:

Vrijdag 29 oktober

 • HALLOWEEN ROLLERdisco! Sporthal De Struijck, Zaandam, 19:00
 • Historische Vereniging Westzaan organiseert een ‘In Memorial’ lichtjesavond op de Algemene begraafplaats aan de Dolphijnstraat, met medewerking van het Dameskoor Westzaan, Lucinda van de Ven en Rick van der Made, 18.45 verzamelen bij Gallery of Dreams aan de J.J. Allanstraat
 • lichtjesavond Historische Vereniging Wormerveer, oude Begraafplaats West, Marktstraat. 19.00 – 21.00 uur

Zaterdag 30 oktober

 • Halloween-avond-klimmen in Klimpark Twiske
 • Halloween (niet voor bangeriken), Kinderboerderij De Veldmuis, Zaandam, 20:00
 • Halloween Stijldans Party, Dans Hotspot Van Kooten, Zaandam, 20:00
 • Halloween bij De Groote Weiver, Wormerveer, 20:30

Zondag 31 oktober

 • Halloween-avond-klimmen in Klimpark Twiske
 • Halloweenfeest op Kinderboerderij Rooswijk, Zaandijk, 15:00

Dinsdag 2 november

 • Kooger begraafplaats: lichtjesavond (Allerzielen). In de Kogerkerk zal tegelijkertijd een wensconcert worden gegeven waarvoor verzoeknummers kunnen worden opgegeven (Van 19.00 uur tot 20.00 uur). Begraafplaats open van 18.00 – 20.30

Vrijdag 5 november

 • Raad van Kerken organiseert de lichtjesavond op de begraafplaats aan het Blok in Krommenie, reserveren kan vanaf donderdag 14 oktober

Zondag 7 november

 • Kerkhof Oostzaan van 19:00 uur tot 21:00 uur. Allerzielen met kaarsjes, warme drank en muziek. Oudheidkamer Oostzaan zorgt voor de projectie van foto’s van overledenen op de kerkmuur.

Alleen 2/11 klopt dus (en het Halloween-klimmen op de 31e) … qua datum dan… (Allerzielen met een pastoor, wijwater en een mis hadden we nog mooier gevonden).

Foto boven: Halloween-tuin in de Dageraadstraat in Zaandam, onder foto’s uit het Orkaan-archief van eerdere lichtjesavonden.