Hamming: geen noodverordening of demonstratieverbod bij Sint-intocht

Burgemeester Hamming ziet geen aanleiding om nu al een noodverordening af te kondigen voor mogelijke ongeregeldheden bij de landelijke Sinterklaas-intocht op 17 november in Zaanstad.

Ook gaat Zaanstad demonstraties niet bij voorbaat verbieden. Als er wanordelijkheden ontstaan zal de burgemeester optreden en in het uiterste geval demonstraties beëindigen.

Dat schrijft Hamming in antwoord op vragen van VVD-fractieleider Marianne de Boer die vroeg of Zaanstad dergelijke maatregelen niet al in een vroegtijdig stadium zou kunnen afkondigen.

Hamming schrijft dat er wel “voorbereidingen worden getroffen, zodat indien het noodzakelijk is om deze maatregel [de noodverordening] in te zetten, dat dit zo snel mogelijk kan gebeuren.”

De burgemeester hecht veel “waarde aan het recht om te demonstreren”, maar zo stelt hij:

“we proberen afspraken te maken met de demonstranten die officieel een kennisgeving indienen. Indien we tot afspraken komen, dienen die nageleefd te worden en handhaven wij deze afspraken.”

Er zijn inmiddels twee demonstraties (beide vóór Zwarte Piet) aangemeld bij de gemeente.

Deel dit artikel:

6 reacties

 • Knabbelaar

  Was Hamming wel compos mentis toen hij deze tekst de wereld instuurde?

 • hans van loo

  Je onderhandelt niet met gevaarlijke idioten en je zwicht nog minder voor hun hersenspinsels.

 • Bart

  Ik twijfel of ik met mijn 4-jarige dochter erheen ga. Betere kans is er niet voor haar om er een keer bij te zijn, maar als er een kans is dat daar voor- en tegenstanders met elkaar op de vuist gaan (of erger) dan kies ik toch eieren voor mijn geld. Ik heb de beelden gezien van een paar jaar geleden: huilende kinderen en ouders die hun kroost nog maar net kunnen beschermen.

  Demonstreren prima, maar doe dat lekker voor het gemeentehuis ofzo, hier is een kinderfeest aan de gang.

  • Zaanse Jan

   inderdaad, demonstreren toestaan maar wel op een lekkere afstand van de kinderen.
   Ik houd mijn hart vast voor de volgende zin: “in het uiterste geval demonstraties beeindigen”. Dat worden gewoon ernstige vechtpartijen.

 • Alex

  Dhr Hamming weet dat de groepen die willen komen tot extreem rechts behoren?

  • hans van loo

   En als we het dan toch over extreme figuren hebben lijkt het me juist om de verdwaasde geesten van De Grauwe Eeuw daarbij niet te vergeten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *