VVD wil demonstraties verbieden bij Sinterklaasintocht

De VVD wil demonstraties bij de Sinterklaasintocht van 17 november verbieden. De partij heeft daarover vragen aan het college van B&W gesteld.

Zo’n verbod zou via een noodverordening moeten gebeuren omdat demonstraties in Nederland grondwettelijk zijn toegestaan. Maar als ‘wanordelijkheden’ worden verwacht kunnen demonstraties wel worden verboden.

De VVD verwijst in haar vragen naar de intochten sinds 2014. In dat jaar waren er rellen in Gouda terwijl ook de intocht in Dokkum in 2017 veel ongeregeldheden opleverden (die zich overigens deels niet binnen de gemeentegrenzen voltrokken).

Volgens de VVD was de intocht in Maassluis (2016) de rustigste:

“tijdens de intocht in Maassluis was een noodverordening van kracht en was demonstreren verboden. Daarnaast bood de noodverordening de politie meer mogelijkheden om de veiligheid te garanderen o.a. doordat preventief fouilleren bij een noodverordening is toegestaan.”

Fractievoorzitter Marianne de Boer vindt de “vrijheid van meningsuiting en vrijheid van vereniging belangrijk maar vindt dat deze vrijheden begrensd zijn op het punt waarbij de veiligheid van anderen in het geding komt.” Omdat:

“de kans op ongeregeldheden zeer groot is (…) zien dan ook graag dat burgemeester Hamming demonstraties op 17 november verbiedt en politie maximaal toerust om haar werk goed te kunnen doen.”

Wie demonstreert?

Begin deze maand maakte de gemeente na vragen van De Orkaan bekend dat er één demonstratie was aangekondigd (een vergunning is niet nodig). Waarschijnlijk was dat de al in juni aangekondigde demonstratie van Kevin De Koning Panen. De PVV heeft inmiddels aangekondigd bij de demonstratie aanwezig te willen zijn.

Actiegroep De Grauwe Eeuw van activist Michael van Zeijl heeft via Facebook aangekondigd niet te gaan demonstreren maar de ‘racistische intocht’ te willen stoppen “met acties, wanneer deze niet van alle racistische elementen is ontdaan”. Een noodverordening zou ook dat tegen kunnen gaan.

Nederlandse Volks-Unie (NVU) heeft ook aangekondigd te willen demonstreren.

Drie activisten, waaronder de Zaanse Joke Kaviaar, kondigen aan bij de intocht in Zaandam actie te zullen ondernemen.

Ophouden

De burgemeester kan overigens ook groepen ordeverstoorders ‘bestuurlijk ophouden’ bij ‘niet-naleving van specifieke voorschriften’. Die mogelijkheid is opgenomen in de Algemene plaatselijke verordening (APV) van Zaanstad. Een ‘Bestuurlijke ophouding’ een bevoegdheid van de burgemeester

“om bij grootschalige ordeverstoringen groepen ordeverstoorders maximaal 12 uur op te houden op een door de burgemeester aangewezen plaats. Het vervoer naar de plaats van ophouding is hieronder begrepen. Bij grootschalige ordeverstoringen moet gedacht worden aan situaties als risicowedstrijden in het betaald voetbal, uit de hand lopende demonstraties en krakersrellen.”

Deel dit artikel:

4 reacties

 • janneke

  Prima voorstel van de VVD 🙂

  Of wijs ze anders ergens een plekje uit het zicht aan waar ze mogen demonstreren 🙂 gaan ze buiten de lijntjes met hun demonstratie lijkt mij een meldplicht voor de komende 10 intochten wel op zijn plaats 🙂
  Laten we het een kinderfeest houden en demonstraties horen daar gewoon niet bij.

  • Siem

   Het eerst een prima voorstel vinden van de VVD.EN dan gelijk met een alternatief kommen.
   Lekker verhelderend.

  • Alex

   Geef de PVV en de NVU een locatie in Wijk aan Zee of het Twiske waar zij mogen demonstreren voor Zwarte piet, tegen de islam en uiteraard pro asociaal gedrag. Dat kun je wel aan beide partijen en de achterbannen overlaten namelijk.

 • joop tralala

  Dus VVD de kans op ongeregeldheden wordt door jullie voorstel verminderd?? Misschien verstandig dat bord voor jullie k.p weg te halen. Deze onruststokers grijpen alles aan om hun gelijk te krijgen terecht of onterecht. Misschien verstandiger om met deze onruststokers eens in gesprek te gaan en deze er op wijzen dat we het over een kinderfestiviteit hebben waar veel kleine kinderen niet geconfronteerd hoeven te worden met ME en de onruststokers. Bij Ajax weten ze nog wel een plek waar dat ongestoord kan gebeuren. Laat de kinderen met rust!!!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *