Het was zondagmiddag een volle middag handbal in sporthal Zaanstad-Zuid. Vanaf een goedgevulde tribune zagen familieleden en supporters heren 1 van handbalvereniging Zaanstreek opnieuw winnen (34-30) en de dames hun eerste verlies incasseren (16-18).

Verslaggever Edwin Kleiss zat op die tribune en onderzocht hoe heren 1 het niveauverschil ervaart na de promotie naar de 2e divisie.

Het is altijd gezellig bij de handballers uit Zaandam. Op een herfstachtige zondag is het goed toeven in Zaandam Zuid. Al bij het begin van de eerste wedstrijd om 12.30 uur gaan de bitterballen en flesjes bier rond over de tribune. Mensen hebben er zin in en maken grapjes onderling. Voorzitter Ronald van Lienen blijkt multi inzetbaar. Tijdens de rust draait hij muziek die de sfeer erin moet houden als er even niets te zien is op het veld.

De multi inzetbare voorzitter Ronald van Lienen

HV Zaanstreek heren – VVW

Het was even inschatten wat het niveauverschil zou zijn in de eerste weken waarin de heren van Zaanstreek debuteerden in de 2e divisie. De eerste drie wedstrijden werden allemaal gewonnen, alleen voor de beker werd verloren in Volendam. Thuis tegen VVW uit Wervershoof werd het wel een echte wedstrijd.

Vooral in de beginfase liep het gelijk op tot standen 6-6, 8-8. Bij rust stond Zaanstreek voor met 22-17. Na rust werd de voorsprong uitgebreid. Tegen het einde kwam VVW toch nog in de buurt maar de Zaandammers kwamen niet meer in gevaar. Eindstand: 34-30. Topscorer: Marc Eshuijs met 7 treffers.

Dan over dat verschil in niveau tussen de hoofdklasse waarin Zaanstreek heren 1 vorig seizoen makkelijk kampioen werd en de landelijke 2e divisie. Daarover zeggen coaches Cindy Kroese en Astrid van Lienen:

‘Het valt wel mee. Het is vooral fysieker nu. Maar ze gaan vol overgave de wedstrijd in. Het verschil is nu dat alle teams goed zijn, dus geen walk-overs meer. De ploeg is een collectief, ze knokken er elke week voor en nemen elkaar op sleeptouw. Dat is de kracht van dit team.’

Over de ambities voor dit seizoen zegt Kroese:

‘Persoonlijk zeg ik middenmoot of hoger, top zes eigenlijk. Je wilt altijd winnen maar moet ook realistisch blijven. Ik wil vooral mooie wedstrijden zien.’

Speler Wouter van Lienen, HV Zaanstreek is een familieclub waarbij je de naam van Lienen veel hoort vallen, kan het verschil met vorig seizoen nog niet helemaal beoordelen:

‘Dat is moeilijk te zeggen nu. We merkten het vooral in eerste wedstrijd toen we met een punt verschil wonnen.
Het niveau van de scheidsrechters is hoger. Wij zijn best fysiek in ons spel en ik merk dat dat nu meer mag. Dat werd ons vorig jaar nog wel eens verweten. De scheidsrechter geeft de grens aan.’

Wat is jullie kracht?

‘Als wij wisselen worden we niet slechter. De breedte van de bank is nog beter geworden. We kunnen op elke positie wisselen zonder verlies van kwaliteit. Daarnaast kan iedereen scoren en gevaar veroorzaken.’

En:

‘Er gaan ook momenten komen dat je gaat verliezen. Kampioen worden is niet aan de orde. Vier wedstrijden gewonnen is geweldig, voor de stand vooral die je dan online ziet staan. We gaan elke wedstrijd vol in om te winnen. We zien wel waar het eindigt. Zelf ging ik de competitie in met het gevoel: als we maar niet degraderen.’

Jordy de la Cour scoort uit een strafworp

HV Zaanstreek dames – Nieuwegein 2

De dames begonnen pas vorige week aan de competitie in de 2e klasse, met een overwinning. Direct na de heren kwamen zij voor het eerst thuis in actie zondag en waren redelijk gewaagd aan de tegenstander uit Nieuwegein. Echter had die ploeg steeds net een streepje voor op de Zaankanters. De ruststand 10-12 en eindstand 16-18 zijn daar een goede weerspiegeling van. In de eerste helft was er nog wel even de voorsprong (van 5-3 tot 9-7) maar daarna liepen de bezoekers uit de regio Utrecht weg.

Jessica Meijer scoort 6-3 tegen Nieuwegein