Harrie van der Laan: vragen over fusie RTV Zaanstreek – Orkaan

POV-fractieleider Harrie van der Laan wil snel na de zomer een ‘rondvraag’ met de raad van Zaanstad over de mislukte fusieonderhandelingen tussen RTV Zaanstreek en De Orkaan.

Van der Laan wil ook alle stukken zien en een verantwoording van de kosten die Zaanstad heeft gemaakt om de fusie te begeleiden.

De POV wil weten hoe het traject is verlopen en “alle documenten die te maken hebben met de fusiegesprekken tussen Gemeente Zaanstad (ambtenaren en college), RTV Zaanstreek en de Orkaan.” Dat gaat volgens de POV-voorman om:

“startdocumenten, e-mail communicatie, (concept) beleidsplannen, vergaderverslagen en de verantwoording van de 20.000 euro die beschikbaar is gesteld door de gemeente Zaanstad bedoeld om de fusie te begeleiden.

Hierbij ook een overzicht van de kosten die de gemeente Zaanstad heeft gemaakt in de ondersteuning/begeleiding en de kosten van eventuele externen.

Tevens ontvang ik graag de jaarrekening en het jaarverslag van RTVI over het jaar 2019 en 2020. Op de website van RTVI staan deze stukken niet vermeld.

Als laatste ontvang ik graag alle communicatie van alle partijen en het commissariaat van de Media.”

Op sommige vragen kunnen we al antwoord geven, het nieuwe beleidsplan van De Orkaan is op onze website te vinden. Daarin is ook de samenstelling van Programmabeleid-bepalend Orgaan (PBO) te vinden en de bestuurssamenstelling. Die zijn ook in november naar het Commissariaat voor de Media gestuurd (die het toen doorstuurde aan de gemeente, ook aan Wormerland overigens). Ook RTV Zaanstreek heeft hun nieuwe beleidsplan op uiterlijk 1 juni naar de gemeente moeten sturen.

Deze maand nog is er de ambtelijke bespreking van de plannen en de begroting met de aanvragers en een presentatie van de definitieve plannen en begroting aan de gemeenteraden van Wormerland en Zaanstad.


UPDATE: Volgens informatie van een lid van de agendacommissie van Zaanstad zou de hele besluitvorming on Zaanstad uitgesteld worden tot na de zomer. Bij De Orkaan is niets bekend van dit uitstel. Daar wordt nog steeds rekening gehouden met een presentatie van de plannen deze maand.


In juli, dus nog voor het zomerreces, is er ‘besluitvorming door de colleges van Wormerland en Zaanstad inzake de zendmachtiging én de financiële ondersteuning aan de nieuwe lokale omroep’. Eind augustus of begin september 2021 (na het zomerreces) volgt de Inhoudelijke bespreking van de besluitvorming met de gemeenteraden van Wormerland en Zaanstad.

Op 16 september 2021 is de besluitvorming de raad van Zaanstad over de plannen, op 21 september 2021 besluit de raad van Wormerland over wie de zendmachtiging krijgt.

Deel dit artikel:

3 reacties

 • Carlos Heida

  de orkaan moet lekker geld aanvragen in oostzaan in plaats van dat ze ons geld lopen te verspillen

 • De Orkaan

  Geld aanvragen in Oostzaan? “Ons geld lopen te verspillen?”

  Kennelijk ergens de weg kwijtgeraakt en nooit meer teruggevonden.

 • Henk Stubbe

  Als de Orkaan een mooi breed aanbod aan Zaanse media kan aanbieden met daarin, radio (podcast, live), TV (teksttv met items) en een solide bestuur en visie, dan vegen ze RTV Zaanstreek programmatisch met veel sterkere artikelen van tafel.
  Stelletje geldverslindende amateurs daar.
  Sinds de verhuizing nog steeds oude troep. Had de gemeente juist niet geld extra gegegeven om de klap van de her-verhuizing vanuit Molenwerf te financieren?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *