Het is weer goed raak. Of eigenlijk goed mis. Vanaf gisteren regent het klachten over de brom uit de Alaskahaven. Dat is het havendeel aan de overkant van HoogTij. 

Ook de Orkaan wordt gevonden. Wij ontvingen zelfs mail uit Koog aan de Zaan: 

β€˜Ik wist niet waar dit pulserende bromgeluid vandaan kwam, na googelen kwam ik op jullie website en heb ik de haven gebeld. Er zijn veel klachten vanavond, er staan twee schepen die dit veroorzaken momenteel.’ 

De overlast wordt vooral veroorzaakt door een lage (brom)toon die ver draagt en afkomstig is van generatoren op schepen in die haven. Die schepen zijn daarvan afhankelijk bij gebrek aan walstroom.

Port Amsterdam noteert de klachten en vindt het erg vervelend. Het overlastgevende schip zou vanmiddag om 16.00 uur weg moeten zijn, en daar is dan de zaak mee afgedaan. 

Anton uit Koog aan de Zaan mailt verder: 

β€˜Niemand van mijn buren weet wat het geluid is, terwijl melden de haven helpt om schepen te weren en sneller elektra-aansluiting te regelen en de geluidwand. Kunnen jullie oproep doen om bij de Omgevingsdienst en via haven website klachten in te dienen om te helpen hier sneller een oplossing voor te krijgen?’

Melden dus bij 020-5234600 en/of de gemeente, maar of er daadwerkelijk iets gedaan wordt?Β 

Vannacht maakte Jeroen Gigengack dit filmpje:

Vorig jaar kregen we dit filmpje:

De huidige boosdoener is een schip van Grimaldi Lines:

Door: Merel Kan, foto van Jeroen Gigengack