De Heemskerckstraat en Barendszstraat en een deel van de Tolstoistraat in de Russische Buurt zijn met de grond gelijk gemaakt.

Op deze plek gaat Parteon 23 sociale huurwoningen bouwen. Er zijn 25 woningen gesloopt in de afgelopen weken.

De woningen zijn in februari en maart gesloopt vanwege de slechte bouwkundige staat waarin ze verkeerden aldus de woningbouwcorporatie.

De woningen worden gebouwd door aannemingscombinatie Ufkes Apeldoorn / Bébouw Midreth en zijn ontworpen door KVDK architecten uit Noordwijk. In het vierde kwartaal van 2017 worden de woningen opgeleverd.

De plek waar de straten eerst waren, is nu een kale zandvlakte en is met hekken afgezet. Voor het eerst zijn de achtergevels van de huizen aan de Hogendijk goed zichtbaar.

Zo zag de Heemskerckstraat er een jaar geleden nog uit, we pleitten destijds voor behoud van de gevelstenen met ‘Goed-Wonen’. Maar helaas, alles is verdwenen.

In het gemeentearchief zijn geen historische foto’s te vinden, alleen foto’s van de sloop uit februari van dit jaar (foto N. Mandjes, Zaandam).

Wel is in het archief een foto uit 1992 te vinden van de Barentszstraat (Willem Barentsz, 1550-1597, vooral bekend door de reis naar Spitsbergen, hij overwinterde in 1596-1597 op Nova-Zembla waar hij overleed).

En dit komt er…