Na zeker acht jaar plannen lijkt het er dan toch van te komen. Zaanstad heeft met wooncorporatie Parteon een anterieure overeenkomst gesloten over 207 woningen in de Verkadebuurt aan de Provincialeweg in Zaandam. Het plan staat ook wel bekend als Overtuinen A en B. Op ‘A’ komen de Parteon-woningen, voor ‘B’ praat Zaanstad met ontwikkelaar HSB.

In totaal moeten er op de voormalige sportvelden van Verkade 470 woningen komen. Het bestemmingsplan wordt vóór het eind van het jaar ter inzage gelegd.

In 2015 duiken de plannen voor het eerst op in het Orkaan-archief als er sprake is van 130 eengezinswoningen rondom de Verkade-villa ‘Westerweide’. In maart 2018 wordt voor 15 bouwprojecten een versnelling aangekondigd, ook voor Overtuinen A/B (400 woningen). Binnen drie jaar moet met de bouw worden begonnen. Het stedenbouwkundige plan wordt in 2019 vastgesteld. Op de website van MAAK.Zaanstad wordt 2020 als start bouw aangekondigd. Later is sprake van 2021 als startjaar.

Verkade

Maar het zit allemaal tegen. Er moet een ontsluitingsweg voor Verkade komen (die komt uiteindelijk dwars door de buurt) terwijl het bedrijf ook vindt dat de woningen te dicht bij de fabriek komen. Dat wordt opgelost door een hogere schoorsteen bij de fabriek en een afstand van 35 meter tussen de Verkadebuurt en het fabrieksterrein en geluidschermen. Daarnaast zijn er stikstof-problemen.

Als Zaanstad in 2021 bekend maakt de Europese School te willen, wordt deze op een deel van het terrein gepland. Dat gaat uiteindelijk niet door maar het zorgt wel voor extra vertraging.

Behalve de Verkadebuurt (470 woningen) wordt langs de Provincialeweg nog meer gebouwd: de ‘Mauritsbuurt‘ met circa 200 woningen en ‘De Kroon’ met 67 koopappartementen in het voormalige BAM-kantoor. Naast het Volkspark is inmiddels een nieuwe school van Et Buut / Westerkim verrezen. Villa Westerweide is ingericht als opvangplek voor verslaafden en daklozen.

Sociale huur

Na al dat uitstel is wethouder René Tuijn vooral blij volgens het persbericht van Zaanstad:

“De Verkadebuurt wordt een nieuwe woonwijk dichtbij de binnenstad, die eruit zal zien als een verwijzing naar het industriële verleden van de Zaanstreek. Ik ben blij dat hiermee weer veel nieuwe huizen beschikbaar komen, waaronder 30% sociale huurwoningen voor het totale project en in het gebied Overtuinen B bovendien nog 10% woningen van Betaalbare Koopwoningen Zaanstad.”

Harry Platte, directeur-bestuurder van Parteon:

“We voegen op een centrale plek een hoogwaardige wijk toe, toegankelijk voor de lagere inkomens. Dichtbij het station, met oog voor natuur en milieu, wordt dit echt een aanwinst voor de stad.’

Voor Overtuinen B hebben de gemeente en beoogde ontwikkelaar HSB momenteel gesprekken over het sluiten van een koop-ontwikkelovereenkomst, waarmee ook voor dit deel van Overtuinen financiële afspraken worden vastgelegd aldus Zaanstad.

In Overtuinen A en B samen komen in totaal 30 procent sociale huurwoningen. In deel B wordt 10 procent van de woningen een woning van Betaalbare Koopwoningen Zaanstad (BKZ). Daarmee is het kopen van een huis mogelijk tegen lagere kosten, doordat de grond eigendom blijft van BKZ.

Parkeren

Via de Verkadebuurt kunnen fietsers en voetgangers ook naar Oud-West en de Westzijde. Dat het vrachtverkeer van Verkade niet langer over de Westzijde rijdt, maar via een daarvoor ingerichte weg via de Verkadebuurt noemt Zaanstad een ‘grote kwaliteitssprong’.

In de buurt zijn ook 79 appartementen met een maximale oppervlakte van 55 m² gepland. Die krijgen geen parkeerplaats.

“Voor bewoners van de Verkadebuurt zijn er veel mogelijkheden om gebruik te maken van de fiets of het openbaar vervoer via de nabijgelegen bushalte aan de Provincialeweg en het (intercity) station Zaandam. Er is daarom in de anterieure overeenkomst opgenomen dat er bij de 79 appartementen tot 55 m² alleen bezoekersparkeerplaatsen komen.”

(Die snappen we niet helemaal. De bewoners van de andere woningen kunnen toch ook fietsen en wonen net zo dicht bij het station en bushalte? Waarom krijgen die dan wel een parkeerplaats?)

Lees hier alles wat De Orkaan schreef over de Verkadebuurt en Overtuinen.

Door Piet Bakker. Bronnen: Persbericht Zaanstad en eerder nieuws op De Orkaan. Foto boven: De Orkaan. Afbeeldingen slideshow uit Stedebouwkundig plan Verkadebuurt.