Vandaag zijn de tien Chinese watercipressen (Metasequoia’s) die op het Verkadeterrein aan de Provincialeweg stonden, herplant naar drie locatie’s in Zaandam.

Zeven bomen kwamen in het groene grasveld voor het Zaanlands Lyceum aan de Vincent van Goghweg, twee in het Volkspark in Oud-West en één in een groenstrook langs het spoor bij de Hoornselijn.

De herplant is een gevolg van samenwerking tussen GROENzaans (o.a. Monique Zonneveld en Jolanda Hoogendoorn) omwonenden en gemeente Zaanstad. Een besluit voor herplanting van zoveel grote bomen is nog niet eerder gevallen. Wethouder Wessel Breunesse was aanwezig bij de herplant op de Vincent van Goghweg en gaf aan zeer blij te zijn met dit besluit. Hij sprak zijn lof uit over de vasthoudendheid van GROENzaans.

De monumentale bomen stonden op de lijst om gekapt te worden omdat op het Verkadeterrein de komende jaren 470 woningen worden gebouwd. In het ontwerpplan was geen plek meer voor de bomen.

De bomen zijn zo’n 50 jaar oud en ooit aangeplant door Verkade zelf. In de omliggende buurten, de ‘Atletiekbuurt’ en Oud-West, en op het fabrieksterrein zelf, zie je deze soort bomen op diverse locaties terug. Ze zijn door hun hoogte en bijzondere bladvorm bijzonder in het straatbeeld maar ook erg waardevol gezien hun hoge CO2-uitstootcompensatie. 

GROENzaans hoopt dat in de toekomst vaker bomen herplant kunnen worden en ziet dit project zeker als een voorbeeld voor vergelijkbare herplant projecten.

Door Caroline Boone.