De beeldbepalende Hemwegcentrale – al een paar jaar buiten werking – wordt gesloopt. Vanaf de A10 zagen we dat het terrein tussen de centrale en de afrit al van bijgebouwen ontdaan was. Ook de pijpen-installatie aan de achterkant is weg. De sloop van dat stuk van de centrale is bezig.

De voormalige kolencentrale verdwijnt binnen afzienbare tijd helemaal. De sloop is vorig jaar al begonnen en “Alles wordt gesloopt op het terrein” aldus de woordvoerder van eigenaar Vattenfall vorig jaar in De Westkrant: heropening van de kolencentrale was uitgesloten.

Het terrein moet volgens de De Westkrant “een ‘fossielvrije hub’ worden voor elektriciteit en warmte. Het gaat dan om productie, doorvoer en tijdelijke opslag van energie. Daarnaast moet het een centrum worden voor de productie van alternatieve brandstoffen als groene waterstof en synthetische kerosine.”

Meestal gaan ambtelijke en politieke molens niet zo snel maar bij de Hemwegcentrale draaiden ze op volle snelheid. Sluiting was eerst voor 2034 voorzien, dat werd vervroegd naar 2030, 2024 en 2020. Het werd 2019 (dossier Hembrugcentrale). Plannen voor een Tony Chocolonely-pretpark (2017) sneuvelden. Die ‘Amsterdamse droom’ ging niet door.

2014 (Google Streetview)
2023 (De Orkaan)
Pretpark-droom (2017)

Door Piet Bakker. Extra bronnen: De Westkrant, eerder nieuws op De Orkaan.