Voor Zaankanters is de Hemwegcentrale een oriëntatiepunt aan de horizon richting de hoofdstad. Niet alleen de centrale, maar vooral de rookpluim die van verre te zien is.

Maar als het aan de gemeente Amsterdam, wethouder Dick Emmer (Zaanstad), Tony Chocolonely, Vandebron en Bewonersinitiatief Hete Kolen ligt, duurt dat niet lang meer.

Groene energie-leverancier Vandebron bond de kat bel aan. Zij boden 1 miljoen euro voor de kolen-gestookte centrale, en willen daarmee bewerkstelligen dat de vervuilende centrale niet pas in 2034 dichtgaat zoals is afgesproken maar veel eerder. Vandebron startte ook een petitie om de centrale eerder dicht te krijgen. Ruim 36.000 mensen tekenden al.

Op de website van Vandebron is ook een artist impression te zien van de plannen voor het complex: een milieuvriendelijk pretpark inclusief een achtbaan en een openlucht bioscoop.

Vervolgens verdubbelde de Amsterdamse duurzaamheids-wethouder Abdeluheb Choho dat bod – dat overigens door eigenaar Nuon al afgedaan was als een stunt. De waarde van de centrale is ongeveer € 250 miljoen, de ontmanteling zou € 10 tot 15 miljoen kosten en een sociaal plan voor de afvloeiing van 200 werknemers nog eens € 40 miljoen aldus Het Parool.

Wethouder Dick Emmer (duurzaamheid) zegt volgens de Volkskrant dat het wel ‘heel belangrijk’ is dat de centrale dicht gaat: “Volgende week hebben we een bestuurlijk overleg met alle gemeenten in de regio over uitbreiding van warmtenetten. Dan zullen we het er zeker over hebben.”

Tony Chocolonely & Hete Kolen

Ook Tony Chocolonely deed er een miljoen bij – geen stunt volgens de eerlijke chocolademaker. Het bedrijf wil een fabriek in Amsterdam vestigen, Tony en de Chocoloadefabriek dus, en het Hemweg-complex zou daar ‘geknipt’ voor zijn.

Het Bewonersinitiatief Hete Kolen is inmiddels een crowdfunding-actie begonnen om de centrale te sluiten.

Op 28 maart 2017 hebben wij daarom onze crowdfundings-campagne gelanceerd. Via www.hetekoolen.amsterdam kan iedereen aangeven hoeveel hete kolen hij of zij bereid is uit het vuur te crowdfunden voor de aankoop en sluiting van de kolencentrale! Daarmee laten we aan NUON, de gemeente Amsterdam en de Rijksoverheid zien dat vele Amsterdammers de kolencentrale zo snel mogelijk willen sluiten.

Nuon heeft overigens gedreigd de centrale die tot 2034 mag blijven draaien aan een ander bedrijf te verkopen.

Hoe zag het eruit toen de centrale geopend werd?

Foto boven (Hemwegcentrale) van Google Streetview.