Henk Groot overleden

Henk Groot, één van de beste voetballers van zijn generatie is overleden. De Zaandijker werd 84 jaar.

Door: Ron Couwenhoven

Hij begon bij voetbalclub Zaandijk en stond op zijn vijftiende al in het eerste. Twee jaar later tekende hij een semiprofcontract bij Stormvogels in IJmuiden. Een jaar later kwam zijn broer Cees, die al als prof bij Heerenveen speelde, daar ook naar toe. Samen gingen zij in 1959 naar Ajax. Henk als linksbinnen. Cees als midvoor. Negen jaar lang – met een onderbreking van twee jaar bij Feyenoord – vertoonde Henk Groot daar zijn niet geringe kunsten. Hij was een goalgetter van topformaat. In het seizoen 1961 scoorde hij 41 competitiedoelpunten. Broer Cees kwam dat jaar op 27 uit. Alleen Coen Dillen van PSV (43 goals in één seizoen) brak het record van Henk Groot. Negen jaar lang was Henk één van de uitblinkers bij de Amsterdamse club. Hij werd ook 39 keer geselecteerd voor Oranje.

Maar bij Ajax beleefde hij ook zijn grootste desillusie, want in 1962 weigerden ze mee te werken aan een transfer naar Lanerossi in Italié, waar Piet Kruyver uit Koog al speelde. Henk vertelde mij ooit dat hij daar 75.000 gulden kon gaan verdienen. Dat was toen een vermogen, maar Ajax werkte niet mee. ‘Toen heb ik er een jaar met mijn pet naar gegooid,’ zei Henk. Na dat jaar dook Feyenoord op, waar hij voor twee jaar naar toe ging. 

Ajax wist toen wel wat ze hadden laten gaan, want toen Rinus Michels aantrad eiste hij de comeback van Henk Groot, één van de beste spelers van zijn periode. Hij vertelde ook hoe hij samen met Benny Muller de strijd aan ging met de KNSB om de winstpremie van het Nederlands Elftal omhoog te krijgen:

‘We kregen 250 gulden voor een gewonnen wedstrijd in een uitverkocht Olympisch Stadion met 60.000 toeschouwers op de tribunes, maar het duurde lang voor we er eindelijk 25 gulden bij kregen. We moesten zelfs met een staking dreigen.’

Een doodschop tijdens een interland in en tegen Polen betekende het einde van zijn carrière. Hij nam de muntenhandel van zijn schoonvader over en liep daarna in het hele land beurzen af. Henk blonk als jongen met zijn oudere broer Cees al uit in bijzondere zaken. Zo konden de heren met sneeuwballen de klok van de kerktoren bereiken. Niemand in Zaandijk deed hen dat na! Ondanks al zijn succes op de voetbalvelden bleef hij altijd de gewone knul die hij in Zaandijk was en die het spelletje leerde bij een op de muur van de school aan de Tuinstraat getekend doel. Zijn vader was concierge op die school. De familie Groot woonde er vlakbij. Dus als de school uitging, werd er naast gevoetbald. Met Henk en Cees, ook toen al, als uitblinkers. Pracht kerels, die mannen van Groot. Ik ben blij dat ik ze alle twee heb gekend.

De foto boven is een screenshot uit het filmpje van Ajax

Deel dit artikel:

2 reacties

  • Joost van Putten

    Zeker een mooi verhaal! Van een ondergewaardeerde topper. Ben zelf van ’48. Ging/mocht eind jaren 50-begin jaren 60 wel eens met vader mee naar de Meer. Pa was gek van Henk Groot; kreeg van zijn broers (mijn ooms dus) eens een Sint-surprise in de vorm van Henk Groot-pop, met gedicht vol toepasselijke plaagstoten. Want, van vader mocht niemand aan Henk ‘komen’. En een betere, en mooiere, ‘kopper’ bestond gewoon niet. Denk dat hij gelijk heeft/had. Zag op internet nog eens zijn 1-1-kopbal, najaar ’67, uit bij Real Madrid; inderdaad een juweel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *