Meer dan 25 musea kwamen langs bij de zomerserie over Zaanse musea. Daarbij zaten ook de molens op de Zaanse Schans die te bezoeken waren en Molen De Schoolmeester.

Maar de Zaanstreek heeft er nog meer: ruim 20 in totaal. Hier het complete overzicht.

Hieronder informatie met een link naar de site over de molen en informatie over de openingstijden.

De meeste molens staan op de Zaanse Schans. Het zijn er in totaal 10. Te bezoeken zijn:

De De Windhond (De Kwakels) en De Hadel (Zeilemakerspad, onder) zijn zogenaamde mini-molens waar je wel langs kan lopen maar die niet van binnen te bezoeken zijn.

Zaanse-Schans-Molens-Weidemolen-de-Hadel

De Os (Kalverringdijk 33- 35) is een particulier woonhuis, deze molen zonder wieken is niet te bezoeken. Het Klaverblad (Kalverringdijk 37) is een particulier nieuw gebouwde molen.

Vlakbij de Zaanse Schans, op het terrein van de notenfabriek van Duyvis staat molen de De Ooievaar (Diederik Sonoyweg 19, onder). De molen is niet te bezoeken.

ooievaar-1920x800

In Zaandijk, op de wandelroute naar de Zaanse Schans staat molen De Bleeke Dood (Lagedijk 28). Het is de oudste, nog bestaande stellingmolen van Nederland. Op vrijdag is de molen te bezoeken.

De Zaanse Schans is ‘officieel’ Zaandam. Dus die plaats heeft de meeste molens. Niet alleen op of in de buurt van de Schans. In het Westzijderveld staat De Held Jozua (Jozuapad 3 / Houtveldweg). Op zaterdag is de molen open. In de molen is een Aziatisch restaurant gevestigd.

Westzaan heeft drie molens: De Schoolmeester (Guisweg 3, onder), Het Prinsenhof, (achter J.J. Allanstraat 384 / Relkepad) en De Jonge Dirk (Weelsloot, bij Guisweg). De laatste is alleen op afspraak te bezoeken. Het Prinsenhof, te bereiken via een pad vanaf de J.J. Allanstraat, is van april t/m september elke 2e zaterdag van de maand open. Papiermolen De Schoolmeester is van maandag tot vrijdag overdag geopend (niet in zomermaanden)

schoolmeester

In Koog staat Het Pink (Pinkstraat 12), een molen die dateert uit 1620. Elke 2e zaterdag van de maand is de molen te bezoeken.

De Woudaap is te vinden in Krommeniedijk (Woudaappad 2). De molen komt voor in “De schippers van de Kameleon”. Schrijver Hotze de Roos woonde in Krommenie.

Wormerland heeft molen De Koker (Oosteinde 14, Wormer, onder), van april tot september iedere 2e zaterdag van de maand oepn 14.00 – 17.00 uur en in Wijdewormer de Nekkermolen (Kanaaldijk 51). De molen is niet te bezoeken.

DeKoker_10420621

In Oostzaan staan (bijna) drie molens. De Twiskemolen (Het Luijendijkje 3) telt eigenlijk niet mee omdat het in de gemeente Landsmeer staat. Zorg en Vlijt (later De Vlijt) aan Doctor Keijzerstraat t/o 35 is een kleine die in z’n bestaan bedreigt wordt. De Windjager (Oostzijderveld) is een klein molentje in het Oostzijderveld.

Bronnen: Molenlocator, Molendatabase en De Zaanse Schans.