Aan monumentale panden, industrieel erfgoed, gerenoveerde molens, originele houtbouw en neo-Zaanse nieuwbouw ontbreekt het in Zaanstad niet.

Helaas is dat moois allemaal niet talrijk genoeg voor een top-10 notering in de Atlas voor Nederlandse gemeenten. Eerder een middenmoter en vaak zelfs daaronder.

Maar op het gebied van musea scoort Zaanstad een 3e plek. Achter Ede en Leeuwarden maar wel vóór Delft, Gouda, Amsterdam, Maastricht en Den Bosch bijvoorbeeld.

De Orkaan zet al die bezienswaardigheden op een rij. En omdat we niet eenkennig zijn pakken we de Wormerlandse en Oostzaanse musea meteen maar even mee.

Vandaag deel 20: Molen de Schoolmeester

De-Schoolmeester-300x215Westzaan is een museumparadijsje op zich, vijf ‘musea’ herbergt het dorp maar liefst. Behalve lettergieten is er ook papiermaken. Dat gebeurt in molen de Schoolmeester.

In de Zaanstreek zijn ruim 20 molens te vinden, de helft daarvan staat op of in de buurt van de Zaanse Schans, drie staan er in Westzaan. De meeste molens zijn te bezichtigen, maar niet elke molen is als ‘museum’ te beschouwen. Maar De Schoolmeester wel (rechts een ets van Westzaner Leo Poelmeijer van de molen), daar gebeurt namelijk iets bijzonders.

De Schoolmeester (1692) is de enige molen ter wereld waar windgemaakt papier wordt gemaakt. Zaanse papiermolens maakten alleen grauw, blauw basterd en bordpapier. De Schoolmeester dat nog steeds doet. Aan het einde van de 17e eeuw telde de Zaanstreek zo’n 40 papiermolens. Alleen De Schoolmeester is daarvan over.

Van texielafval (dat kan je daar inleveren) maken ze Zaansch Bord, een stevig papier in verschillende maten en kleuren. Er worden kaarten van gemaakt en het wordt gebruikt door boekbinders en kunstenaars.

Schoolmeester_094722

Schoolmeester_094758

(foto’s van de website van De Schoolmeester)

Gegevens:

  • Adres: Guispad 3, Westzaan
  • Openingstijden: op werkdagen van 10.00 tot 16.00 uur en op afspraak (vanaf 25 augustus).
  • Toegangsprijs: ?
  • Telefoon: 075-6214465 | Website | Mail | Facebook

Fietsen of wandelen langs al dat fraais? Maak daarvoor gebruik van de originele Orkaan Zaanse Museumkaart.

Met dank aan Erik Schaap voor het overzicht. Alle musea:

Czaar Peterhuisje, Politiemuseum, Hembrugmuseum, Fronikboerderij, Natuurmuseum E. Heimans, Heemtuin, Fietsmuseum, Molenmuseum, Bezoekerscentrum Cacao de Zaan, ABDA Force Museum, Museum van het Nederlandse Uurwerk, Museumwinkel Albert Heijn, In de Gecroonde Duyvekater, Zaans Museum, Verkade Paviljoen, Zaanse Schans molens, Honig Breethuis, Houtmuseum De Klok, Museum Lettergieten, De Schoolmeester, Westzaanse Bodemvondsten Kok-Voogt, Schaatsmuseum Lambert Melisz, Sinterklaasmuseum, Luchtoorlogmuseum Icarus et Mars, ’t Ouwe Huis Jisp, Sterrenwacht Vesta, De Zaanse Molens.