Het Zaanse museumparadijs, deel 28 (slot #3): Stichting Zaens brandweer museum

Aan monumentale panden, industrieel erfgoed, gerenoveerde molens, originele houtbouw en neo-Zaanse nieuwbouw ontbreekt het in Zaanstad niet.

Helaas is dat moois allemaal niet talrijk genoeg voor een top-10 notering in de Atlas voor Nederlandse gemeenten. Eerder een middenmoter en vaak zelfs daaronder.

Maar op het gebied van musea scoort Zaanstad een 3e plek. Achter Ede en Leeuwarden maar wel vóór Delft, Gouda, Amsterdam, Maastricht en Den Bosch bijvoorbeeld.

De Orkaan zet al die bezienswaardigheden op een rij. En omdat we niet eenkennig zijn pakken we de Wormerlandse en Oostzaanse musea meteen maar even mee.

Vandaag deel 28: Stichting Zaens brandweer museum

(Gister en eergisteren hadden we ook al slot-afleveringen, maar elke dag schijnt er een museum bij te komen in de Zaanstreek. nummer 28 dus, en morgen een bonus-aflevering.)

Naast een politiemuseum (Zaandam) blijkt er dus ook een Brandweermuseum te zijn (in Westzaan). En dat terwijl wel in Westzaan al een Lettergieten-museum hebben, een papiermolen, een bodemvondsten-verzameling en een Sinterklaasmuseum.

Aan de Torenstraat (achter de kerk) is het Brandweermuseum gevestigd, maandagavond (en bij bijzondere gelegenheden, zoals de monumentendagen en Koningsdag) geopend. Met o.a. fraaie historische brandspuiten.

brandweermuseum2

In het gebouw naast kerk huisde decennia lang de vrijwillige brandweer van Westzaan. In 2008 moesten de activiteiten vanuit deze kazerne stoppen. Een groep oud-brandweermannen besloot zich in te zetten om op deze locatie het eerste ‘Zaense brandweermuseum’ op te richten.

Een spuit die oorspronkelijk uit de Verkadefabriek afkomstig is een echte blikvanger.

brandweermuseum3

Veel foto’s over historisch brandweermateriaal is op de Facebook-pagina van de stichting te vinden.

Gegevens:

  • Adres: Torenstraat 1, Westzaan
  • Openingstijden: elke maandag tussen 20:00 uur en 11:00 uur.
  • Toegangsprijs: gratis
  • Telefoon: ? | Facebook

Fietsen of wandelen langs al dat fraais? Maak daarvoor gebruik van de originele Orkaan Zaanse Museumkaart.

Met dank aan Erik Schaap voor het overzicht. Ga naar de overzichtspagina van de hele serie of naar een museum naar keuze:

Czaar Peterhuisje, Politiemuseum, Hembrugmuseum, Fronikboerderij, Natuurmuseum E. Heimans, Heemtuin, Fietsmuseum, Molenmuseum, Bezoekerscentrum Cacao de Zaan, ABDA Force Museum, Museum van het Nederlandse Uurwerk, Museumwinkel Albert Heijn, In de Gecroonde Duyvekater, Zaans Museum, Verkade Paviljoen, Zaanse Schans molens, Honig Breethuis, Houtmuseum De Klok, Museum Lettergieten, De Schoolmeester, Westzaanse Bodemvondsten Kok-Voogt, Schaatsmuseum Lambert Melisz, Sinterklaasmuseum, Luchtoorlogmuseum Icarus et Mars, ’t Ouwe Huis Jisp, Sterrenwacht Vesta, Stichting Albert Heijn Erfgoed, Zaens Brandweer Museum, De Zaanse Molens.

Deel dit artikel:

2 reacties

  • Hans Kuyper

    Ja, sorry, kom ik toch nog met een aanvulling. Itje’s Museum op de Oostzijde 121 in Zaandam is geheel gewijd aan het werk van de veel te jong gestorven Zaanse kunstenaar Ingrid van den Akker en wordt liefdevol beheerd door haar weduwnaar George Wilson. Bezichtiging op afspraak, of als je toevallig ziet dat George aanwezig is.

  • De Orkaan

    Ja, Hans, die stond op mijn eerste lijstje, ik fiets daar namelijk vaak langs. Maar kon er niet zoveel wijs uit worden. Ik ga nog eens kijken daar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *