Hier komt McDonalds Wormerveer

Ook Wormerveer krijgt een McDonalds. De Amerikaanse fastfoodketen wil een vestiging – waarschijnlijk met een McDrive optie – aan de Samsonweg in Wormerveer op het bedrijventerrein Noorderveld.

Op grond van de kadasterdata lijkt dat het stuk grond naast de Febo Drive te zijn. Dat terrein (3.400 m2) werd begin dit jaar aangeboden bij KRK Makelaars.

Bij de gemeente Zaanstad is een aanvraag voor een omgevingsvergunning binnengekomen voor het perceel naast 1A. Daar zit de AtTheCarWashCompany. Even verderop zit FEBO (1H). Het terrein tussen deze twee bedrijven ligt braak.

Oktober

Bij de Bedrijven Vereniging Noorderveld Molletjesveer (BVNM) zijn de plannen al enkele maanden bekend. McDonalds verwacht in oktober de beschikking te krijgen over het terrein. Geheel zonder problemen is de vestiging van een nieuw bedrijf niet. Stroomleverancier Liander geeft prioriteit aan aansluitingen voor woningen in dat gebied. Bij het Noordeinde wordt gebouwd, maar ook de Meneba-plannen betreffen veel woningen. Volgens bronnen bij de BVNM zouden nieuwe bedrijfsaansluitingen pas in 2025 of later gerealiseerd kunnen worden. Om het bedrijf toch te laten starten wordt gezocht naar een alternatieve oplossing voor de stroomvoorziening.

McDonalds is nu ook bezig met de bouw van een vestiging aan de Hermitage in het centrum in Zaandam. Daarnaast zijn er vestigingen bij het ZMC en op bedrijventerrein Zuiderhout In Zaandam.

De aanvraag is voor de bouw van een “McDonalds met uitwegen- en uitrit”. Omdat het nog slechts een ingediende aanvraag is kan er nog geen bezwaar gemaakt worden.

Vanaf Ned Benedictweg (februari 2022) – Google Streetview
Vanaf Samsonweg – Google Streetview
Deel dit artikel:

32 reacties

 • Jacob Cabida

  Fantastisch idee; de gehele Zaanstreek één grote Vreet schuur!

 • P. Hoogkamer

  Dan is daar blijkbaar behoefte aan. en is dit het eetniveau van de Zaankanters.
  Jammer van het stukje groen. is het wel.

 • Heerlijk weer zo een Gore eettent erbij. Diabetes krijg je erbij. Vreselijk om in deze tent te zitten, goor, Vette troep, teveel zout , slappe koude friet en hamburgers, hoge prijzen, en te duur..wij maken zelf soms thuis friet met de frietensnijder , veel beter en gezonder dan hier halen..maar ieder z’n eigen keus.
  Aantal gevallen met Diabetes zullen verder gaan stijgen . Suc6

  • Kees Hamster

   Klagers hebben geen nood, heb ik geleerd.

   Zo veel uitlatingen over deze fastfood keten, ik ben er zelf ook niet gek op maar dan wegens de veel gebruikte Europees goedgekeurde E-nummer in het eten van deze firma. Wil je hoofdpijn, ga eten bij de Mac..

   Mijn idee is de negatieve lading niet te uitten via de orkaan maar door bezwaar aan te tekenen bij de vergunning aanvraag.

   De andere kant is dat de maatschappij mij groente, fruit en vegetarisch door de strot drukt waar ik op mijn beurt helemaal niet op zit te wachten. Dat vindt ik namelijk ondanks mijn achternaam net zo goor, als eten bij de Mac.

 • Toch jammer van de locatie. Had liever gezien dat de vestiging vlakbij een Ziekenhuis komt. Zodat (.net als in Zaandam) de veroorzaker en de genezing van ziekte dichtbij elkaar komen te liggen

 • R. Smit

  inderdaad net wat jullie zeggen weer zo een vreetschuur er bij als er nu een gewoon restaurant zou komen zou het beter zijn , maar daar is geen behoefte aan , er zijn er al genoeg in Zaanstad , je hoeft niet ver te rijden of lopen om er 1 tegen te komen. En was er niet een beleid dat er geen fastfoodketens meer bij mochten komen, ze willen een rem op de dit soort zaken , maar ja voordat zo een regel er door is zijn we 10 jaar verder hier in Nederland, ze willen dat iedereen gezond eet , maar volgens mij zijn er meer snackbars , duner , en piza zaken , en fastfoodrestaurants dan normale restaurants, en dan hebben we nog de kwestie van stroomgebruik , er konden in Zaanstad volgens een recent artikel geen grote bedrijven worden aangesloten op het stroomnet , maar dit kan wel.. Nee wat mij betreft zeg ik nee tegen Mc Donalds in Wormerveer

 • Kees Vogel

  Lang leve het zwerfafval op het noorderveld.

 • Aaf Aafjes

  McDonalds, Febo, Subway, de vreet boulevard. Op de groei voor klanten Noorderveld, nieuwbouwwijk voormalige Ster, Noorddijk 400 woningen, plan Meelfabriek bijna 800 huizen, 200 woningen Noordeinde. En in in toekomst enkele honderden woningen Blauw Wit voetbalvelden West Knollendam Allemaal gasloos en in dit kader wellicht ook keukenloos als het aan de foodketens ligt. En niemand komt op de fiets!!!!!. Allemaal extra scooter en autokilometers ook al is het om de hoek. De nieuwe generatie benaderd eten en “uit” eten gaan op zijn eigen wijze. De toekomst.

 • Marco van Vliet

  Volgens mij heeft niemand hier ooit een Happy meal genomen.

 • Rob Wolvers

  Hoe verhoudt zich dat tot de intentie neergelegd in het Zaans Preventieakkoord?
  Was dat alleen om de rijkssubsidie binnen te halen of volgen er ook concrete maatregelen op?

  https://www.zaanstad.nl/mozard/!suite05.scherm1070?mNwb=26343&mNwc=1

 • Wie bepaald er hier nou eigenlijk wat er wel en niet komt? Ik denk dat de inwoners van Zaanstad geen behoefte meer heeft aan vet eten. Daar hadden we beter een leuk plukbos kunnen aanleggen en als het echt niet anders kon wat betaalbare huizen.

 • Ben van Roode

  Volgens het boekje. Alleen maar negatieve reacties van mensen die al gezond eten? Laten we dat eens aannemen. Er is een maar. Hoe wil je binnen een generatie mensen een ander soort voedsel leren eten. We hebben zeer diep gewortelde eetgewoontes. Dat verander in een generatie gaat dus niet. Een van de onderwerpen die in de transitie aan de orde zal komen. En dat zal ook weer spanning opleveren. Dat zal de fokkers van 4,5 miljoen varkens en 100 miljoen kippen niet leuk vinden. Maar het moet, net zoals stikstof vermindering.

  • Jaap Meeuwsen

   En zoveel gezonder eet je ook bij de meeste restaurants niet hoor.
   Voor de duidelijkheid, ik vind dat Mc Donalds spul ook niet te vreten hoor maar het is ook weer niet zo dat het zoveel ongezonder is dan elke andere willekeurige snackbar.
   Laat het aan de mensen zelf wat ze eten i.p.v. constant te betuttelen wat wel moet en niet mag.

  • Henk Visser

   Ben snijdt hier een goed punt aan. (Ben van de NAMAC?)
   Eetgewoontes zijn nauwelijks te veranderen.
   Maar wel beïnvloedbaar. Zoals we in de afgelopen halve eeuw hebben beleefd.
   Meerdere factoren spelen een rol in het succes van Mc Donalds, en vele andere fastfood ketens.
   Één ding vooropgesteld, het menu van Mc Donalds moet voldoen aan de kwaliteitsnormen van de NVWA (Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit). In die zin hoeft de consument niet bang te zijn voor b.v. bedorven eten.
   Of de menu’s eetbaar zijn is een kwestie van smaak.
   Maar zelfs smaak is manipuleerbaar. Een Mc Donalds in New York of Tokyo serveert hetzelfde menu als hier in Nederland. Alleen de bereiding verschilt, afgestemd op de smaak van de bevolking. Daarnaast hanteert de Fastfood keten een progressieve franchise strategie, gepaard aan maximale commerciële expositie d.m.v. reclame op mondiale sport evenementen. Met een herkenbaar logo, naar voorbeeld van Coca Cola.

   Het negatieve sentiment op wéér een zoveelste ‘vreetschuur’ komt voort uit de exorbitante groei van eethuizen binnen Zaanstad. Waar traditionele winkels hun deuren moesten sluiten door de overkill van online kopen. Nu kan men terecht de vraag stellen aan de gemeente: kan dit niet minder?
   Het zou minder moeten. Maar dan blijven vele winkelpanden leegstaan. En daar kiest Zaanstad niet voor. Die leveren financieel niks op.

   Een laatste facet wat ik u graag wil delen. Alle Fastfood ketens spelen in op de minima in de maatschappij. Bieden tegen een betaalbare prijs een snelle hap.
   Al sinds de regering Rutte 1 is de kloof tussen de boven- en onderklasse enorm gegroeid. Steeds meer mensen kunnen, zeker nu met de oplopende inflatie, zich geen gezond eten meer veroorloven. En grijpen noodgedwongen naar eten bij Mc Donalds.
   In Amerika is al 39,6% van de bevolking obese. In grote steden zijn Food deserts ontstaan. Grote wijken waar alleen nog Fast Food winkels zijn.

   Het Zaans preventieakkoord zegt het volgende:
   “Zaanstreek-Waterland is een van de zwaarste regio’s van Nederland: 49% van alle volwassenen is te zwaar, bij senioren is dit zelfs 61%.”.

   De keus waar Zaanstad voor staat;
   Het voorkomen van meer leegstand panden en deze maar te vullen met nog meer Fastfood winkels.
   Of werk maken van het eigen preventieakkoord. En de gezondheid van Zaankanters helpen verbeteren,

   • Bert Versteeg

    Nou, meneer Visser, u slaat de plank weer eens mis want een Big Mac of hamburger in New York, Los Angeles, Barcelona, Napoli , Zagreb of Zaandam smaken precies hetzelfde en dat is juist de kracht van Mc Donalds.
    Persoonlijk vind ik Mc Donalds ook minder, ik haal liever een Whopper bij de Burger King.

    En het is niet aan de politiek om te bepalen wat wij eten !
    Er zijn al zoveel pogingen gedaan om het eetgedrag van mensen te veranderen of om de industrie te bewegen minder zout te gebruiken maar het helpt allemaal niets we eten wat we lekker vinden.
    En dat mensen maaltijden afhalen bij fastfoodketens, snackbar, shoarmatent, Chinees of kant en klaar maaltijden halen bij de supermarkt heeft niets te maken met het budget maar veel meer met gemakzucht.
    Als ik kook voor 4 personen (aardappelen, verse groente en een stukje vlees) ben ik veel goedkoper uit !

    • Henk Visser

     Meneer Versteeg.

     Jammer dat u zelf niet op een misgeslagen plank kunt blijven staan.
     U roept wat zonder enige onderbouwing. Géén verwijzing naar een wetenschappelijk onafhankelijke website die uw gebral enig fundament geeft. U vlucht voor een debat met mij omdat u uw huiswerk niet doet.

     Ik ga u hier een voorbeeld geven van hoe het hoort.

     U schreef; “ een Big Mac of hamburger in New York, Los Angeles, Barcelona, Napoli , Zagreb of Zaandam smaken precies hetzelfde en dat is juist de kracht van Mc Donalds.”
     Lees even de tekst en bezoek de website.

     https://www.businessinsider.nl/what-mcdonalds-is-like-around-the-world-2017-11?international=true&r=US

     • We asked six of our international colleagues – in Singapore, Japan, India, Sweden, and the Netherlands – to visit a McDonald’s location near them.
     • They found that the chain catered to local tastes with regional variations on popular items like mayonnaise-flavored French fries and coconut pies.

     With over 36,000 locations in more than 100 countries, McDonald’s is one of the most recognizable brands in the world. While it made its name with staples like the Big Mac and Quarter Pounder, the chain tailors its menu to local tastes, which means that a McDonald’s in India will look very different from one in the United States.

     Is dit duidelijk, meneer Versteeg? Anders vertaal ik het graag voor u.

     U schreef: ‘’En dat mensen maaltijden afhalen bij fastfoodketens, snackbar, shoarmatent, Chinees of kant en klaar maaltijden halen bij de supermarkt heeft niets te maken met het budget maar veel meer met gemakzucht.”.
     Niets te maken met budget?
     U bent wel echt sociaal maatschappelijk volkomen ongeïnformeerd.
     De volgende les, meneer Versteeg.
     Weer een standpunt onderbouwen.

     https://bmcpublichealth.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12889-019-6546-2

     Lower household income has been consistently associated with poorer diet quality. Household food purchases may be an important intervention target to improve diet quality among low income populations.
     Conclusions
     Lower income households purchase less healthful foods compared with higher income households. Food purchasing patterns may mediate income differences in dietary intake quality.

     Zó werkt dat, meneer Versteeg. Onderbouw uw mening met gefundamenteerde feiten. Doe uw huiswerk voordat u wat schrijft, En dán kunnen we misschien eens een dialoog opzetten.

 • jan blaazer

  en maar propaganderen en pleiten voor een gezonder leven gemeente Zaanstad , deze Mac wordt dan ook de eerste die alleen lopend en fietsend bereikbaar wordt , dhr .H , de jonge gaat daar persoonlijk voor zorgen . met . medewerking van B+W zaanstad

 • Pieter Heine

  Jarenlang gesteggel over een viskraam, en de McD zonder moeite…. Wat een bureaucratie

 • YES, eindelijk een Mac Donalds in Wormerveer! Wij zaten er met smacht op te wachten. Want wij houden daar wel van. En maken wij zelf wel uit wat wij eten! Hoeven wij in ieder geval geen extra autokilometers meer te maken naar Zaandam…. Voor de goede orde, wij eten gezond maar af en toe een burger en shake van de Mac moet kunnen 👍👍👍

 • Kees Jonker

  Heerlijk! hier wacht ik al jaren op!

 • Laurens de Wit

  hoera! nog meer zwerfafval.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *