Alles duidt erop dat 2024 het jaar van Het Grote Bouwen wordt in Zaanstad. Aan het eind van 2023 werden er in snel tempo bestemmingsplannen ingediend en goedgekeurd, er werden vergunningen gegeven en de grond werd bouwrijp gemaakt. Op tientallen plekken in de streek vliegen de sloopkogels, draaien kranen, graven de graafmachines en wordt er geheid en gemetseld.

De panden aan de Rozengracht 27-41 in Zaandam zijn gesloopt voor nieuwbouw. Begin 2024 moet de bouw beginnen. De oplevering is voor 2025 gepland. Volgens de eerste plannen zou het om 34 appartementen gaan.

Het gaat om alle panden van de Marktsteeg tot aan Toko Gembira (die wordt dus niet gesloopt). Eerder zaten hier de Afrikaanse winkel Victory, UMSU PC, Toko Asia, Huzar Poolse Delicatessen, Kim’s Nail Studio en New York Pizza.

Er komen ‘hoogwaardige nieuwbouwwoningen’ voor in de plaats. Het wordt een drielaags bebouwing: woningen op de begane grond en twee verdiepingen erboven. De totale bouwhoogte wordt ongeveer een meter hoger dan nu; de daken worden op gelijke hoogte getrokken met de Shisha Lounge aan de andere kant van de Marktsteeg.

Zo was het (november 2020)
Sloop (november 2023)
Zo moet het worden
Zo is het nu

Door Piet Bakker. Hier meer over de plannen voor Rozengracht 27-41.