Alles duidt erop dat 2024 het jaar van Het Grote Bouwen wordt in Zaanstad. Aan het eind van 2023 werden er in snel tempo bestemmingsplannen ingediend en goedgekeurd, er werden vergunningen gegeven en de grond werd bouwrijp gemaakt. Op tientallen plekken in de streek vliegen de sloopkogels, draaien kranen, graven de graafmachines en wordt er geheid en gemetseld.

Ooit zaten er de Nutsspaarbank, de Centrumbank, de VSB-bank en de Fortis Bank. In de laatste 10 jaar was het de winkel van (het zusje van) ANS. ANS werd Sis en vertrok naar de overkant. Op nr 25, op de hoek van de Westzijde en Stationsstraat komen nu 14 appartementen in het plan West25. Alle twee- en driekamer-appartementen (prijzen tussen de € 315.000 en € 425.000) zijn al verkocht. Ze zijn “rond de 70 m2 woonplezier” aldus de website.

Er is in ieder geval gesloopt, en er wordt gebouwd. Op de foto is ook goed te zien hoe de bouwhekken ervoor zorgen dat voetgangers oversteken en veilig aan de andere kant op de stoep hun weg vervolgend (met of zonder kinderwagen).

Door Piet Bakker. Hier meer over West25.