Alles duidt erop dat 2024 het jaar van Het Grote Bouwen wordt in Zaanstad. Aan het eind van 2023 werden er in snel tempo bestemmingsplannen ingediend en goedgekeurd, er werden vergunningen gegeven en de grond werd bouwrijp gemaakt. Op tientallen plekken in de streek vliegen de sloopkogels, draaien kranen, graven de graafmachines en wordt er geheid en gemetseld.

Tussen Mahoniehout en Houtveldweg komt een van de grootste woningbouwprojecten van Zaandam: Zaanse Helden. Stebru en Impact Vastgoed ontwikkelen 607 nieuwe woningen, verdeeld over tien torens. In het eerste Zaanse Helden-plan (2017) ging het nog om 400 woningen maar uiteindelijk komen er 607 woningen (163 sociale huurwoningen en 457 woningen voor de vrije huur- en koopsector.)

In het plan is ook ruimte voor commercie van 1.650 m² en de mogelijkheid voor een kinderdagverblijf. Er komt een inpandige parkeergarage en een brugverbinding met de molen Held Jozua. Het Zaanse Helden-plan grenst aan het al opgeleverde woningbouwproject Burano.

Niet iedereen kan ‘inpandig’ parkeren maar kan “parkeren in de wijk tegenover Burano of t.h.v. Held Jozuapad” aldus de website waar een ‘P’ aan de Opera (tegenover de Helden) is ingetekend. Omwonenden maakten al eerder bezwaar tegen de volgens hen te laag ingeschatte parkeerbehoefte en procedeerden tot aan de Raad van State. Zonder succes. Ook voor alle andere nieuwbouw (Murano, Burano, Spoorstrip) langs de Houtveldweg zijn er volgens bewoners te weinig parkeerplaatsen. De druk op de wijk daarachter (Muziekbuurt) wordt zo groot dat daar betaald parkeren wordt ingevoerd. Maar daarmee stijgt het aantal parkeerplaatsen natuurlijk niet (in Zaanstad hebben 100 huishoudens gemiddeld 98 auto’s – lease-auto’s, bedrijfsauto’s en auto’s met buitenlandse kentekens niet meegerekend).

Behalve parkeerproblemen is er een ontsluitingsprobleem: de busbrug gaat voorlopig in de spits niet open, en een ontsluiting onder of over het spoor – aansluitend op de Vincent van Goghweg – wordt alleen maar onderzocht (en via onderzoek kan je niet rijden). De enige ontsluiting in de spits is de Houtveldweg in zuidelijke richting.

De eerste huurwoningen worden naar verwachting eind juni 2024 opgeleverd. De koopwoningen moeten begin 2025 klaar zijn.

Het is niet het laatste project in de wijk. Ook projecten De Tijdgeest (ruim 300 woningen) en De Stelling Heldin (450 woningen) zijn nog in ontwikkeling.

Zo moet het worden

Door Piet Bakker. Hier meer over Zaanse Helden.