Vandaag gaan we dag acht in van een vrij extreme hittegolf. En niet alleen de dagen zijn tropisch, ook de nacht biedt weinig verkoeling. We klagen niet, maar eigenlijk is het wel even genoeg geweest.

Hitte kan gevaarlijk zijn: je kan oververhit raken en uitdrogen. Vooral ouderen moeten opletten. Bejaarden zweten minder, waardoor ze warmte moeilijker kwijt kunnen. Daarbij moet het lichaam hard aan de slag om af te koelen. Het hart pompt extra omdat de bloedvaten wijder worden.

Wij vroegen Evean hoe het gaat op hun locaties*, en wat ze eraan doen om hun bewoners koel te houden. Bij hen trad het hitteplan op 6 augustus in werking, gelijk met het protocol van het RIVM. Wat betekent het voor de bewoners?

‘Binnen het hitteprotocol is alles erop gericht onze bewoners het zo comfortabel mogelijk te maken. Zo letten we erop gordijnen en zonneschermen op tijd naar beneden te doen, voorzien we onze bewoners van koele voetenbadjes, en wordt er vaker aangeboden om iets verfrissends te drinken. Verder worden waterijsjes aangeboden en passen we de activiteiten aan.

Tijdens deze warme dagen zorgen we dat bewoners de lichamelijke inspanning beperken en zij niet in de zon zitten, maar juist een plekje in de schaduw krijgen. Omdat douchen met deze warmte een inspannende activiteit is voor bewoners (door warmte en stoom) vervangen we douchen waar nodig en mogelijk door het gehele lichaam te wassen. Hierbij volgen we de wens van de bewoner en is wat variatie tussen de locaties.’

Vanaf vandaag treedt het hitteplan op de redactie van De Orkaan in werking: waterijsjes, veel drinken, schaduw, inspanning beperken… strak plan!

*Onder meer de Acht Staten, Erasmushuis, Festina Lente, Guisveld, Lishof, Nieuw Groenland, Oostergouw, Rietvelden, Rosariumhorst